Pri kurjenju je treba paziti

Datum 14.3.2007 9:31:43 | Kategorija: Mimogrede

PRIMORSKA: V ponedeljek je gorelo v Istri, Posočju in Postojni, včeraj pa v Brkinih

Nekaj dni pred uradnim začetkom pomladi po Primorski že razsajajo številni požari. V ponedeljek je gorelo v Luciji, Čiginju, Čezsoči, ob cesti Divača-Lokev in v Postojni, včeraj pa v Brkinih in pri Topolcu. Tam so bistriški in vrbovski gasilci popoldne še vedno gasili gozdni požar pod vasjo.

V minulih dneh je prvič zagorelo v ponedeljek navsezgodaj, nekaj minut po 4. uri, v Luciji. Koprski poklicni in piranski prostovoljni gasilci so približno dva tisoč kvadratnih metrov goreče suhe trave hitro pogasili. Ob 11. uri je nato zagorelo v Čiginju v občini Tolmin, kjer je domačin kuril travo, nato pa zapustil kurišče. Ogenj se je hitro razširil na površino petih hektarjev, nakar so ga pogasili gasilci tolminskega društva.
Nekaj minut po poldnevu je zagorelo še v Čezsoči v bovški občini. Tudi tam je ogenj ušel iz nadzora, in sicer lastnici, ki je za hišo kurila odpadni material. Hektar goreče trave in grmičevja so uspešno pogasili bovški gasilci. Do popoldneva so imeli primorski gasilci nato nekaj ur miru, nakar je ob 17. uri zagorelo ob cesti Divača-Lokev na Krasu.
Tako kot v dveh prejšnjih požarih je tudi na Krasu zagorela trava in grmičevje, 500 kvadratnih metrov veliko pogorišče pa so pogasili divaški in lokavski gasilci. V ponedeljek zvečer se je vnelo še ob Ljubljanski cesti v Postojni, kjer je na travniku zagorela trava. Postojnski gasilci so na kraju ugotovili, da je nekdo zažgal najlon, v katerega so bile ovite bale sena, in požar pogasili.
Ognjeni zublji niso počivali niti včeraj. Ob 8.30 je zagorelo pri vasi Javorje v Brkinih. Približno hektar suhe trave so pogasili gasilci PGD Materija. Tri ure kasneje je prav tako suha trava zagorela nedaleč stran pod vasjo Podbeže. 1,5 hektarja goreče površine so pogasili bistriški in podgrajski gasilci.
Včeraj zgodaj popoldne pa je zagorelo pod vasjo Topolc pri Ilirski Bistrici, kjer je ogenj zajel smrekov in hrastov gozd. Po prvih podatkih naj bi zublji zajeli šest hektarjev gozda, bistriški in vrbovski gasilci pa so se včeraj nekaj pred 16. uro še borili z ognjem.

Vir: www.primorske.si

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2476