Sodni dan v Baški grapi

Datum 12.10.2004 11:20:31 | Kategorija: Slovenija

PODBRDO Bača in Kacnpoh poplavljala kleti in stanovanja ter pregnala dve družiniV nedeljo je neurje najhuje razsajalo v Podbrdu, kjer sta Bača in Mačji potok, ki mu domačini pravijo Kacnpoh, poplavljala stanovanja in kleti. Iščejo nadomestni stanovanji za petčlansko družino Zgaga in za Normo Novak, ki so v teh dneh nastanjeni pri sorodnikih.

V Baški grapi sto let ne pomnijo takih voda, kot so se v nedeljo valile po strugah Bače in njenih pritokov. Če bi se gladina dvignila samo še za kakšen decimeter, bi poplavilo ves center Podbrda.

Ko je Kacnpoh v nedeljo okrog 12. ure odnesel drvarnico, polno drvi, so le-ta z drugim materialom iz neurnih voda zamašile prepust na sotočju z naraslo Bačo. Voda je vdrla čez cesto in poplavila dve večstanovanjski hiši. Med razburjenimi domačini smo včeraj slišali obtožbe, češ da je za poplavo med drugim kriva mala elektrarna, ki ovira pretok Bače sto metrov pod sotočjem s Kacnpohom. "Okrog poldneva je potok tako narasel, da ni bilo mogoče več čez cesto. Naše pritlično stanovanje je poplavilo 30 centimetrov visoko, tako da smo se morali reševati skozi okno. Vse je razmočeno in umazano... in ne vemo, kdaj se bo presušilo," sta se utrujena od noči brez spanja, strahu in garanja spraševala Silva in Miran Zgaga.

Garali vso noč

V večstanovanjski hiši na drugi strani ceste je kleti zalilo do stropa, k sreči pa voda ni segla do stanovanj. "Asfalt je trgalo v velikih plahtah, kot da bi bil iz kartona. Gasilci iz Podbrda, Grahovega, Kneže in Nove Gorice smo skupaj z domačini garali vso noč, črpalke pa smo pripeljali tudi iz Tolmina," je akcijo opisoval poveljnik Gasilske zveze Tolmin Jože Dakskobler, ki je prepričan, da so vse kurilno olje, ki je delno izteklo iz treh poplavljenih cistern, uspeli izčrpati iz kleti. Med gasilci pa smo slišali, da ga je nekaj zagotovo ušlo v potok in potem v Bačo.

Ko so v Podbrdu upali, da je najhujše za njimi, je okoli 20. ure narasla Bača skozi kanalizacijo vdrla v kleti Doma upokojencev. "Gasilci so s takojšnjim posredovanjem obvarovali velike pralne in sušilne stroje ter kurilnico. Prejšnji teden smo obnovili tlake v sobah za terapijo, zdaj pa se je spet vse dvignilo," sta o sreči v nesreči pripovedovala direktorica Ines Krajnik in vodja investicij Srečko Trojer. Dom je bil v noči na ponedeljek brez elektrike, kar so varovanci prestali brez večjih težav, je še dodala Krajnikova. Vso noč je bil na terenu tudi tolminski župan Ernest Kemperle, sicer doma v Podbrdu: "Številne ceste smo odprli, gozdne ceste bo treba še pregledati, ponovno je odprt tudi železniški predor. Škoda bo najbrž tolikšna, da bo tolminska občina upravičena do državne pomoči."Če bi se voda dvignila samo še za kakšen decimeter, bi poplavilo ves center Podbrda Foto: Neva Blazetič

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=242