Naj 112 postane kot 911

Datum 22.2.2007 13:00:17 | Kategorija: Evropa

Podpora predvsem evropske levice

Evropska unija, 22. februar 2007 11:41
Ljubljana - RTV SLO

Očitno je bila pobuda za enosedežni parlament le znanilka pomladi, saj smo zdaj dobili še pobudo za bolj učinkovito urgentno številko 112.

Osnutek evropske ustave, ki je že zgodovina, predvideva možnost, da v primeru milijona zbranih podpisov problematika pobude pride na dnevni red Evropske komisije. Pri obstoječih pobudah gre za obliko političnega pritiska na evropske ustanove, da se zganejo in uslišijo glas državljanov, ki ga bruseljski birokrati brez slabe vesti radi preslišijo.

Ker so pobudniki takšnih in drugačnih pobud uvideli, da s staro ustavo ne bo nič in da je nova še daleč, so oblikovali pobudo za pobudo, ki zahteva, da namesto v ustavo pravilo o obvezi komisije, da obravnava temo, če državljani EU-ja zberejo dovolj podpisov, to zapišejo v evropski zakon.

Tokratna pobuda pa zahteva, da se v Evropi končno povsod uvede enotna urgentna številka 112, kjer bi lahko priklical to, kar tudi pri nas - vidimo torej, da je Slovenija svojo nalogo že opravila. Biti bi morala zanesljiva in učinkovita, to pa bi morala zagotoviti ravno komisija.

Za gasilce že vemo, koliko pa ima, denimo, številko nemška policija ali pa policija na Irskem? Foto: RTV SLO

Prihranek: 5.000 življenj in 5 milijard evrov
"Zakaj?" se človeku takoj porodi vprašanje. Pobudniki pravijo, da bi s tem rešili 5.000 življenj na leto in prihranili do 5 milijard evrov, saj naj bi kar od 15 do 30 odstotkov nujnih klicev v EU-ju dobilo neprimeren odgovor ali pa sploh ni dobilo odgovora. Težava je tudi v tem, da je številka 112 premalo prepoznavna in da je ne uporablja dovolj ljudi. Mogoče bi jo lahko vključili v kakšen film, kot to s pridom delajo Američani, tako da verjetno več Evropejcev pozna ameriško urgentno številko 911 kot pa evropsko 112.

Podpora predvsem evropske levice
Kampanjo podpirajo tudi evropski poslanci, kratek pregled njihovega prepričanja pa da videti, da gre predvsem za pobudo, ki jo podpirajo liberalci in socialisti, za drobiž je tudi zelenih in poslancev ljudske stranke. To niti ni presenetljivo. Navsezadnje, kdaj pa so bili konservativci nazadnje za večjo udeležbo državljanov pri odločanju? Tudi podpisani pod pobudo je socialist, in sicer iz francoskih vrst, sliši pa na ime Philippe Le Marchand.

Trenutno poteka v EU-ju zbiranje podpisov za več kot 10 različnih pobud, verjetno pa se bomo po stari dobri puntarski tradiciji kmalu glede tega zganili tudi Slovenci in sprožili kakšno svojo.

Mitja Kandare

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2414