V treh trčenjih štirje mrtvi

Datum 2.2.2007 15:19:49 | Kategorija: Slovenija

V prvem mesecu tega leta še enkrat več mrtvih kot januarja lani, zato policisti pozivajo k spoštovanju predpisov in odgovornemu ravnanju v prometuFoto: (PU Slovenj Gradec)
V trčenju pri Dravogradu sta umrla oče in hči.
V hudi prometni nesreči, ki se je zgodila v bližini Šentjanža pri Dravogradu v sredo okoli 19. ure, o kateri smo včeraj na kratko že poročali, sta umrla oče in hči, sin pa se je hudo poškodoval. Na glavni cesti med Dravogradom in Slovenj Gradcem je 37-letni voznik osebnega avtomobila, po naših podatkih je šlo za Branka Polovšaka s Prevalj, ki je vozil iz smeri Dravograda proti Slovenj Gradcu, po prehitevanju zaradi prehitre vožnje izgubil oblast nad vozilom. Ob tem je zadnji del vozila zaneslo v levo, nato pa je drselo po nasprotnem voznem pasu in bočno trčilo v tovorno vozilo, s katerim je naproti pripeljal 40-letni voznik iz Dravograda. Po trčenju je osebni avtomobil odbilo nazaj, kjer je z zadnjim delom trčil v osebni avtomobil 19-letne voznice, ki je vozila za tovornim vozilom. V silovitem trčenju sta se 37-letni voznik osebnega avtomobila in 14-letna sopotnica, voznikova hčerka Kristina, ki je sedela na sprednjem sedežu avtomobila, tako hudo poškodovala, da sta na kraju nesreče umrla, 11-letni sopotnik na zadnjem sedežu v osebnem vozilu, voznikov sin Davorin, pa se je hudo poškodoval, vendar je po naših podatkih zunaj življenjske nevarnosti. V tovornem vozilu sta se lažje poškodovala 40-letni voznik in njegova 38-letna sopotnica iz Dravograda, lažje pa je bila poškodovana tudi 19-letna voznica. Družina Polovšak je bila z avtomobilom namenjena v slovenjgraško bolnišnico, kjer je bila mati na obisku pri tretjem otroku, ki je v bolnišnici.

Hudo prometno nesrečo so v sredo obravnavali tudi dolenjski policisti. Okoli 22. ure je devetnajstletnik iz okolice Brežic vozil osebni avtomobil po regionalni cesti iz smeri Rigonc proti Dobovi. Ko je izven naselja Rigonce pripeljal iz blagega, preglednega desnega ovinka, je dohitel 69-letnega pešca, državljana BiH, ki je po sredini vozišča hodil v smeri proti Dobovi. Voznik se je z zaviranjem skušal izogniti trčenju, vendar je s sprednjim levim delom vozila kljub temu zadel pešca, ki se je pri tem tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju nesreče.

Zadnjo hujšo prometno nesrečo pa so včeraj obravnavali ljubljanski policisti. Okoli 10.30 je po avtocesti med Postojno in Ljubljano 82-letni Celjan vozil osebni avto Renault Laguna v smeri proti Ljubljani. V bližini počivališča Lom je avto začel bočno drseti preko vozišča, nato pa je trčil v skalnat usek. Voznik je pri tem padel iz vozila in obležal mrtev.

Po januarskih podatkih o prometni varnosti policisti že bijejo plat zvona. V prvem letošnjem mesecu je namreč na slovenskih cestah umrlo 20 ljudi, kar je dvakrat več kot januarja lani, ko so žalostne statistike kazale deset mrtvih. Temu povečanju naj bi delno botrovale tudi vremenske razmere, ki so netipične za ta čas in vplivajo na višje hitrosti, s tem pa slabšajo prometno varnost. Po podatkih policije med razlogi še posebej izstopata neodgovorno ravnaje voznikov in neprilagojena hitrost vožnje razmeram na cesti. "Da se tako hude prometne nesreče ne bi ponavljale, ponovno opozarjamo udeležence v prometu, da spoštujejo prometne predpise, še posebej omejitve hitrosti. Kot vozniki moramo spremeniti svoje obnašanje na cesti, pri tem pa moramo še posebej upoštevati, da na cesti nismo sami in da od našega ravnanja ni odvisna samo naša varnost, temveč tudi varnost drugih udeležencev v prometu," navaja Nuška Tavčar, predstavnica policije za odnose z javnostmi, in dodaja: "Ne pozabimo, da so kljub letošnjim razmeroma ugodnim vremenskim razmeram nekateri deli cest, kot so viadukti, mostovi ter odseki cest, ki vodijo skozi gozd ali ki so izpostavljeni močnemu vetru, še posebej nevarni. Tam moramo voziti še bolj previdno, hitrost pa prilagoditi stanju vozišča in razmeram na cesti. V tem obdobju leta je vozišče hladno, oprijem pnevmatik ni optimalen, daljša je zavorna razdalja, posledično pa tudi pot ustavljanja ob nenadnih dogodkih. Prepričanje nekaterih voznikov, da lahko v lepem vremenu vozijo hitreje, je zato popolnoma zmotno."
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2351