Gasilci preklopili na vodik

Datum 28.1.2007 14:35:52 | Kategorija: Svet

FuellCell tehnologija za gasilce v Sacramentu
Avtomobilizem, 27. januar 2007 13:17
Sacramento - RTV SLO
DaimlerChrysler je kljub slabšemu finančnemu stanju primoran vlagati v razvoj novih tehnologij. Plod tega je prvi "gasilec"(PV).

Eden največjih svetovnih avtomobilskih koncernov se lahko pohvali z največ vozili s pogonom na gorivne celice.

Zbirka šteje prek sto vozil, ki so do zdaj naredila čez tri milijone testnih kilometrov. To je rezultat velikega vlaganja v razvoj FuellCell tehnologije; po zadnjih podatkih vložek znaša več kot milijardo ameriških dolarjev.

Da bi novo tehnologijo naredili popularnejšo, je na domačih (ameriških) tleh DaimlerChrysler naredil še korak naprej in po prvem policijskem vozilu predstavil še prvo gasilsko vozilo s pogonom na gorivne celice. Novo nadzorno gasilsko vozilo, namenjeno enoti v Sacramentu, je mercedes F-Cell, drugače drugo vozilo po vrsti tega tipa v državnih službah (prvo je v sestavu enote michiganske policije). Avtomobil se bo z vodikom, potrebnim za pogon, oskrboval na BP-jevih črpalkah.

Mercedes-Benz F-Cell ima pogonski sistem nameščen v dnu vozila. Radij gibanja znaša okoli 160 kilometrov, največja hitrost je 137 km/h. Opremljen s pogonskim elektromotorjem nazivne moči 65 kW/88 KM pospeši mercedesov hibrid do 96 km/h v 16 sekundah.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2334