Ptičja gripa potrjena?

Datum 26.1.2007 23:16:58 | Kategorija: Svet

Pri virusu ptičje gripe, ki so ga odkrili v jati gosi na Madžarskem, gre verjetno za nevarno različico H5N1.

Pri virusu ptičje gripe, ki so ga odkrili v jati gosi na jugovzhodu Madžarske, gre "najverjetneje" za njegovo nevarno različico H5N1, je sporočila Evropska komisija.
"Po vsej verjetnosti gre za H5N1," je dejal tiskovni predstavnik komisije Philip Tod. Kot je še povedal, so vzorce poslali v britanski laboratorij v Weybridge, ki naj bi "potrdil", ali gre res za to visoko patogeno obliko virusa.
Sicer so teste že opravili v madžarskih laboratorijih, pri čemer se je "vsakič izkazalo," da so gosi poginile zaradi virusa H5N1, so sporočili iz komisije.

Če bodo rezultati testov v britanskem laboratoriju enaki, bo to prvi primer visoko patogene oblike virusa v Evropski uniji po lanskem avgustu.

Madžarska je o izbruhu ptičje gripe komisijo obvestila v sredo, potem ko je v jati 3000 gosi poginilo nenavadno veliko živali. Oblasti so živali že pobile, sprejele pa so tudi druge potrebne ukrepe za preprečitev širjenja virusa, je še sporočila komisija. Opozorila za SlovenijoZaradi izbruha ptičje gripe na Madžarskem je Veterinarska uprava uvedla ukrepe tudi v Sloveniji. Območje z izrazitim tveganjem obsega naselja naslednjih občin: Destrnik, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče - Slivnica, Kidričevo, Markovci, Mestno občino Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Ormož, Pesnica, Ptuj, Starše, Videm in Zavrč, so sporočili iz Veterinarske uprave.

Gosi
Virus ptičje gripe so odkrili v jati gosi na jugovzhodu Madžarske (Foto: Reuters)
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2330