Orkan premetal pol Evrope

Datum 21.1.2007 9:48:33 | Kategorija: Evropa

Orkan Kyrill, ki je v četrtek v noči na petek najhuje opustošil Veliko Britanijo in Nemčijo, je Slovenijo obšel le s svojim južnim koncem.

Orkan premetal pol Evrope
Berlin, 20.01.2007
Orkan Kyrill, ki je v četrtek v noči na petek najhuje opustošil Veliko Britanijo in Nemčijo, je Slovenijo obšel le s svojim južnim koncem.

Najhujše posledice so pri nas imeli na ptujskem območju, kjer je izruval več dreves in poškodoval nekaj električnih vodov, vendar so večino neprijetnosti že odstranili. Popolnoma drugačna je slika v preostalem delu Evrope. Po zadnjih podatkih je orkan doslej zahteval že najmanj 41 žrtev, in sicer predvsem zaradi močnega vetra, ki je presegal hitrost 200 kilometrov na uro ter pred seboj podiral drevesa in odnašal strehe. Orkanski veter se je najprej razbesnel nad Atlantikom, nato pa pustošil po Britaniji, severni Franciji, Nizozemski, Nemčiji in Danski, od koder se je Kyrill usmeril proti Poljski, Belgiji in Češki.

V Nemčiji se po najhujšem viharju v zadnjih 20 letih danes razmere počasi normalizirajo. Kyrill je v Nemčiji popolnoma blokiral železniški promet, morali pa so evakuirati tudi le nekaj let staro osrednjo berlinsko železniško postajo, ki je največja v Evropi, saj se je s fasade odlomil ogromen železni tram in padel 40 metrov nižje, točno pred vhod postaje. Zastale so tudi letalske povezave s svetom. Zaradi vetrov so ostale zaprte skoraj vse nemške šole. Iz naše severne sosede Avstrije poročajo o veliki gmotni škodi in nekaj ranjenih. Številne ceste so zaradi podrtih dreves neprevozne, mnoga gospodinjstva pa so ostala brez električne oskrbe. V Zgornji Avstriji je brez elektrike vsako četrto gospodinjstvo. Na Češkem, kjer je Kyrill divjal s 180 kilometri na uro, so razglasili izredne razmere. Zaradi težav z dostavo električne energije je brez elektrike ostalo več kot milijon gospodinjstev, podobno pa je na Poljskem, kjer je brez elektrike ostalo okoli 800.000 gospodinjstev. Orkan je že dosegel tudi Ukrajino, kjer so morali zapreti naftovod Družba, več bencinskih črpalk pa je zaradi izpada električne energije zaprtih. Sicer so tudi v Ukrajini številni kraji ostali brez oskrbe z električno energijo. (vp)
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2306