Viharji bodo pustošili tudi po Nemčiji in Avstriji

Datum 18.1.2007 11:34:11 | Kategorija: Evropa

Dunaj - Po nekaterih evropskih državah danes pričakujejo močan veter in pustošenje viharjev. V Nemčiji je orkan Kyrill s hitrostjo do 120 kilometrov na uro davi dosegel deželo Spodnja Saška, okoli 16.00 ure pa bo predvidoma divjal po zahodni obali dežele Severno Porenje - Vestfalija. Orkan se bo kasneje pomaknil proti jugu, zvečer pa naj bi s hitrostjo do 140 kilometrov na uro dosegel sever in zahod Avstrije. Močne sunke vetra s hitrostjo do 140 kilometrov na uro pričakujejo tudi na severu Francije.

Orkan bo danes dosegel večino nemških dežel in se s severozahoda pomikal proti jugu države. Iz dežel Spodnja Saška in Severno Porenje - Vestfalija že poročajo o gmotni škodi, podrtih drevesih, poplavljenih cestah in kleteh, na zahodni obali Severnega Porenja - Vestfalije pa pričakujejo tudi narasle vode. Vremenoslovci medtem prebivalstvo in varnostne sile opozarjajo, naj bodo še naprej v pripravljenosti.

Varnostne sile v Avstriji v pripravljenosti

Orkan bo kasneje dosegel Avstrijo, kjer so varnostne sile medtem že v pripravljenosti. Največ škode pričakujejo na Tirolskem, v Salzburgu ter Zgornji in Spodnji Avstriji, pristojne oblasti pa so prebivalstvo že pozvale, naj se ne zadržujejo na prostem pod drevesi ali električnimi drogi.


Močne sunke vetra pričakujejo tudi v Franciji

Močne sunke vetra s hitrostjo do 140 kilometrov na uro pričakujejo tudi na severu Francije, v stanju pripravljenosti pa so tudi v Parizu. Iz Anglije in Irske so sicer že v sredo napovedovali, da bo nevihtam sledil padec temperature, ki bi lahko v prihodnjem tednu temu delu Evrope prinesel sneg. Nevihte pričakujejo tudi na Nizozemskem, v petek pa bo na severozahodu Rusije zapihal veter s hitrostjo nad 100 kilometrov na uro, še opozarjajo meteorologi.

V ZDA že 65 žrtev

V devetih ameriških zveznih državah od Teksasa do mehiške meje je medtem zaradi nizkih temperatur in pustošenja viharja, ki je s sabo nosil led in sneg, v zadnjih petih dneh umrlo najmanj 65 ljudi. Zaradi neugodnih vremenskih razmer so odpovedali okoli 350 poletov, več deset tisoč gospodinjstev pa je še vedno brez elektrike. (STA/Foto Reuters)

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2289