V ZDA najmanj 54 mrtvih

Datum 17.1.2007 22:24:52 | Kategorija: Svet

V ZDA je zaradi nizkih temperatur in pustošenja viharjev v zadnjih petih dneh umrlo najmanj 54 ljudi.
Več sto tisoš Američanov je zaradi nizkih temperatur in pustošenja viharjev ostalo brez električnega toka, slabe vremenske razmere pa ogrožajo tudi pridelek sadja v Kaliforniji, ki po besedah guvernerja te zvezdne države Arnolda Schwarzeneggerja prinese v kalifornijsko blagajno okoli miljardo dolarjev. Viharje v prihodnjih dneh pričakujejo tudi v severni Evropi.

Nizke temperature so prizadele tudi ameriški saverozahod, kjer je zaradi obilnega sneženja prišlo do zastojev na cestah. Po poročanjo ameriških medijev so bile ameriške pristojne oblasti slabo pripravljene na na vremensko poslabšanje; po navedbah vremenoslovcev se bodo nizke temperature še nadaljevale.

Največ škode je povzročil vihar, ki se je z zahoda ZDA pomikal proti vzhodu in s samo prinašal leden dež in točo. Vihar je najbolj prizadel območje zvezdnih držav Oklahoma in Missouri, kjer so sunki močnega vetra potrgali električno napeljavo in podirali drevesa, na tamkajšnih cestiščih pa je prišlo do več kot 300 prometnih nesreč, ki so zahtevale 14 smrtnih žrtev. Predsednik George Bush je v nedeljo v Oklahomi razglasil izrednje razmere, kot poroča AFP pa se vihar danes že umirja.

V četrtek pričakujemo viharje z močnim vetrom tudi v Evropi. Nevihtam v Angliji in na Irskem bo sledil padec temperature, ki bo lahko v prihodnjem tednu temu delu evrope prinesel sneg, napovedujejo meteorologi.

Pred močnim vetrom, ki naj bi zajel skoraj vso državo, svarijo tudi v Nemčiji, kjer ljudi pozivajo naj  v četrtek ostanejo doma. Na Češkem  pričakujejo, da naj bi veter dosegel  povprečno hitrost od 90 do 110  kilometrov na uro, ponekod tudi do 145 kilometrov na uro, v belgijskih mestih bodo v četrtek  zaprli nekatere parke, da bi preprečili morebitne posledice lomljenja vej.

Nevihte pričakujejo tudi na Nizozemskem, v potek pa bo v severozahodu Rusije zapihal veter s hitrostjo 100 kilometrov na uro, še upozarjajo meterologi.Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2284