Ekološka bomba v Kopru

Datum 17.1.2007 19:22:07 | Kategorija: Slovenija

Na ruski ladji, ki je priplula v Luko Koper, pušča dno, zato obstaja možnost ekološke nesreče
Koper | 17.1.2007 | STA/Š.Z./I.P.

.

Crna ladja
Ladja, ki bi ob najmanjši nesreči povzročila ekološko katastrofo, bo ostala v slovenskem morju vse do popravila. (Foto: POP TV)
Ruska ladja A.P. Light je letos že četrta ladja, ki so ji v Kopru zaradi ogrožanja našega morja, obale in lastne posadke preprečili izplutje. Ruska tovorna ladja A.P. Light s kamboško zastavo, ki je v Slovenijo priplula minuli teden iz Albanije, ima prepoved izplutja, je povedal inšpektor Uprave za pomorstvo Ivo Maraspin.Kot je razložil, na ladji, ki je zasidrana v Luki Koper, pušča zgornji del dvojnega dna, zaradi česar obstaja možnost ekološke nesreče, pogonski stroj ladje pa deluje z eno tretjino predpisane moč. Popravila morajo biti opravljena pod nadzorom klasifikacijskega zavoda, je še razložil Maraspin in dodal, da se to ne bo zgodilo pred soboto. Crna ladja
(Foto: POP TV)
A.P. Light ima burno problematično preteklost - samo lani so ji inšpektorji v portugalskih, španskih in italijanskih lukah grozili s prepovedjo plovbe, če ne popravi iztrošenih ali pokvarjenih delov motorja in trupa. V Španiji so jo tudi popravljali. Na ladji, ki je stara 26 let, puščajo cevi, zaradi česar obstaja tudi možnost požara, poleg tega ladja nima dveh spričeval, ki so po konvenciji obvezna, je še pojasnil Maraspin.Ladja z 12-člansko posadko, ki ima tudi premalo hrane, je trenutno namenjena transportu lesa. Upravitelj strojev je v teh dneh ladjo zapustil, saj je na nepravilnosti opozarjal že nekaj časa, tako da je na ladji trenutno le 11 članov posadke.
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2282