Črno leto na pomurskih cestah

Datum 15.1.2007 9:03:37 | Kategorija: Slovenija

Pomurske ceste so v lanskem letu zahtevale 24 življenj

Črno leto na pomurskih cestahPomurske ceste so v lanskem letu zahtevale 24 življenj


Najhujša prometna nesreča v letu 2006 se je pripetila 23. decembra, ko sta v zgodnjih jutranjih urah blizu naselja Ižakovci umrla 25-letni voznik osebnega avtomobila in njegov 17-letni sopotnik. (Miha Šoštarič)
Od leta 2000 do konca leta 2006 je na pomurskih cestah umrlo 136 ljudi, od tega lani rekordnih 24. V letu 2005 je v Pomurju umrlo 16, leto poprej pa 21 udeležencev v cestnem prometu. Pomurske ceste so v lanskem letu zahtevale 24 življenj, od tega je umrlo devet voznikov osebnih vozil, pet motoristov, štirje sopotniki, trije pešci, dva kolesarja in en voznik kolesa z motorjem. Povprečna starost umrlih je okrog 39 let, razen 39-letnega Slovaka, ki je konec leta umrl kot pešec na pomurskem kraku avtoceste, pa so bile ostale smrtne žrtve prebivalci Prlekije in Prekmurja.

V lanskem letu v Pomurju prometnih nesreč s smrtnim izidom niso zabeležili v mesecih marcu in aprilu, najbolj črni meseci pa so bili avgust, november in december, ko so umrli po štirje ljudje. Najbolj črna dneva v preteklem letu sta bila 9. september in 23. december, ko sta v prometnih nesrečah umrli po dve osebi. Policija ugotavlja, da sta najpogostejša vzroka prometnih nesreč v Pomurju neprilagojena hitrost in prisotnost alkohola pri voznikih, svoje pa so naredile tudi slabe ceste, ki jih uničuje vedno večje število tovornih vozil. V lanskem letu je pomursko območje od Gornje Radgone do mejnega prehoda z Madžarsko v Dolgi vasi prevozilo blizu milijon tovornih vozil, od preštevanju prometa pa so dnevno zabeležili tudi več kot 4500 tovornih vozil. Pomurski krak avtoceste naj bi bil končan do konca leta 2008, glede na vstop Romunije in Bolgarije v Evropsko unijo pa se v prihodnjih letih pričakuje še večje število tovornjakov, kar bo še poslabšalo prometno varnost v deželi ob Muri.
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2265