AMZS prekinil sodelovanje

Datum 11.1.2007 22:00:30 | Kategorija: Slovenija

AMZS pravi, da so prisiljeni prekiniti izvajanje organizacijske podpore za helikoptersko reševanje, ki ga bo do javnega razpisa opravljala policija.
Odločil bo razpis.
Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) ob danes sprejetih spremembah uredbe o organiziranju sil za zaščito obžaluje, da vlada postopkov za organizacijo izboljšanega helikopterskega reševanja ni znala izpeljati na način, ki bi izpolnil predpisane zakonske normative. S spremembami so prisiljeni prekiniti izvajanje organizacijske podpore za helikoptersko reševanje, so sporočili z AMZS.
"S tem se končuje kratko obdobje, ko je bila v Sloveniji ta oblika pomoči organizirana na višji ravni kot kdajkoli doslej."Po besedah predsednika AMZS Borisa Perka so upali, da se dobro zastavljeno delo ne bo kar prekinilo in da bo vlada znala najti ustrezno podlago vsaj za začasno nadaljevanje nujne helikopterske pomoči.Perko in direktor Flycoma Roman Bernard sta sicer danes povedala, da sta AMZS in Flycom pripravljena opravljati nujno helikoptersko medicinsko pomoč vse do izpeljave javnega razpisa, za katerega se je danes odločila vlada.

Andrej Brucan
Kot je pojasnil Andrej Bručan, AMZS ni več edini vnparej določeni izvajalec helikopterskih prevozov. (Foto: POP TV)

Vlada se je odločila za razpisVlada je sicer na seji sprejela spremembe uredbe, po kateri bodo izvajalca helikopterske nujne medicinske pomoči izbrali z mednarodnim javnim razpisom.
Kot je pojasnil minister za zdravje Andrej Bručan, po spremembah uredbe o organiziranju sil za zaščito, reševanje in pomoč AMZS ni več edini vnaprej določeni izvajalec helikopterskih prevozov, hkrati pa sprememba zahteva, da se izvajalca helikopterskih prevozov izbere skladno s predpisi o zdravstveni dejavnosti in o javnih zasebnih partnerstvih z javnim razpisom.To pomeni, da bo vlada oddala tudi koncesijo za izvajanje helikopterskih prevozov, skladno s predpisi o javnem zasebnem partnerstvu, je še dejal Bručan.Ker pa gre za prevozne storitve, je treba upoštevati tudi pravila o javnih naročilih in pogodbo skleniti bodisi kot javnonaročniško bodisi kot koncesijsko javno-zasebno partnerstvo, odvisno od tega, ali izbrani partner nosi večino ali celotno poslovno tveganje po pogodbi, ki jo bodo sklenili. Na podlagi te koncesije bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije enako kot z vsemi koncesionarji zdravstvenih dejavnosti sklenil pogodbo o financiranju teh storitev, je pojasnil Bručan.

Resevalni helikopter
AMZS ni več edini vnaprej določeni izvajalec helikopterskih prevozov (Foto: POP TV)

Čeprav je v preteklosti AMZS pooblastilo za številne dejavnosti dobil brez izvedenega javnega razpisa, želi vlada "dosledno slediti načelu, da se posli v javnem sektorju oddajajo preko javnih razpisov", meni Bručan.
Vlada bo do izbire izvajalca po mednarodnem razpisu zagotovila "polno opremljen helikopter Slovenske policije z vso potrebno medicinsko reševalno opremo, ki bo na razpolago ves čas", je dejal Bručan. Razpis bi bilo možno opraviti v mesecu in pol, je dejal Bručan.

Policija in MORS ne komentirataVodstvo slovenske policije današnje odločitve vlade o spremembi uredbe o organiziranju sil za zaščito, po katerih bodo izvajalca helikopterske nujne medicinske pomoči izbrali z mednarodnim javnim razpisom, zaenkrat ne želi komentirati. Kot je dejala njihova predstavnica za odnose z javnostjo Nuška Tavčar, ne morejo komentirati na podlagi ustnih izjav, pač pa šele, ko bodo od vlade prejeli pisne dokumente. Zaenkrat vladne odločitve ne
komentirajo niti na ministrstvu za obrambo (MORS).

Tožba v petekLetalska šola Hel-air iz Maribora, ki se je prav tako potegovala za izvajalca helikopterskih prevozov, bo namesto danes v petek vložila kazensko ovadbo zoper podpisnika uredbe o spremembi in dopolnitvi uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč, po kateri je bil za novega prevoznika helikopterske nujne medicinske pomoči določen AMZS. Hkrati bo vložila tožbo zoper vlado in kazensko ovadbo zoper ministra za zdravje Andreja Bručana.Bručan je dejal, da bodo zadevo obravnavali kot vsako drugo. Sicer pa vsebine ni videl in je ne more komentirati, je odgovoril.

Hel-air ni uspel izvedeti imena podpisnika uredbe, zato bo kazensko ovadbo vložil zoper neznano osebo. Direktor Hel-air Peter Breznik je v sredo napovedal, da bodo kazenski ovadbi in tožbo vložili že danes. A prav zaradi seje vlade je Hel-air vložitev kazenskih ovadb in tožbe preložil iz danes na petek.

Helikoptersko resevanje
Hel-air namerava tožiti vlado in ministra Bručana (Foto: POP TV) 

  ˝Stalni izvajalec bo po predvidevanjih imel koncesijo za tisti del dejavnosti, ki je namenjen primarnemu in sekundarnemu reševanju, gorsko reševanje pa naj bi bilo v okviru policije in vojske zlasti zaradi specifičnih razmer, ki pri tem obstajajo, in specifičnih ukrepov, ki jih policija in vojska v primeru nesreč v gorah morata opraviti.˝ 
Andrej Bručan

vir:24ur.com
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2246