Obnova sv. Florijana končana

Datum 23.9.2004 14:26:37 | Kategorija: Slovenija


Foto: Sašo Bizjak
Ob koncu obnove spomenika sv. Florijana na Grajskem trgu v Mariboru je včeraj potekala krajša slovesnost. Udeležili so se je številni gasilci, Srečko Štajnbaher, vodja mariborske območne izpostave Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, mariborski župan Boris Sovič, Maks Lešnik, predsednik Gasilske zveze Maribor, in Ernest Eöry, predsednik Gasilske zveze Slovenije.

Mariborski župan je povedal, da so denar za obnovo del, več kot štiri milijone tolarjev, v celoti pridobili na razpisu ministrstva za kulturo.

"Kapitel in kip sv. Florijana sta v celoti restavrirana, poškodbe na figuri z dodelavami so odpravljene, s kapitela so odstranjeni vsi tujki in je v celoti ponovno pozlačen. Restavratorski posegi so bili izvedeni tudi na podstavku, celotno znamenje pa je impregnirano z utrjevalnim sredstvom in zaščiteno z lazurnim materialom," je pojasnil Sovič.

Spomenik sv. Florijana, zavetnika pred požari, je bil postavljen po mestnem požaru leta 1700, vendar so ga leta 1872 zaradi povečanega prometa odstranili in ga na rekonstruiran podstavek ponovno postavili leta 1970.

Gabrijel Toplak

vir:večer

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=210