Zrušil se je strop Kranj | 17.11.2006

Datum 17.11.2006 14:51:07 | Kategorija: Evropa

V kranjskem gledališču se je, medtem ko je gledališki delavec iskal rekvizit za predstavo, zrušil del stropa.
Predstava
Prešernovo gledališče naju bi novo podobo dobilo do konca leta 2009 (Foto: Reuters)
V Prešernovem gledališču Kranj se je okrog 10. ure na hodniku, ki povezuje tri pisarne, zrušil del stropa. To se je zgodilo, ko je gledališki delavec na podstrešju, kjer ima gledališče zaradi pomanjkanja drugega primernega prostora improvizirano shrambo za rekvizite, iskal rekvizit za predstavo.
Delavcu se je pod nogami vdrla manjša površina, ki naj bi obsegala le kakšen dober kvadratni meter, je za 24ur.com povedala Mirjam Drnovšček iz Prešernovega gledališča in ob tem tudi dodala, da pri zrušitvi ni bil ranjen nihče. Gledališčniki so prepričani, da je današnji dogodek dokaz več, da gledališče nujno potrebuje obnovo in da bi vsakršno odlašanje lahko pomenilo tudi tveganje.Kot je sporočil direktor Prešernovega gledališča Kranj Borut Veselko, je gledališče v svoji zgodovini služilo različnim lastnikom in različnim namenom. Vsaj šestkrat je bilo prenovljeno in rekonstruirano, še večkrat pa so bili opravljeni manjši sprotni posegi in prilagoditve trenutnim potrebam."Slaba premišljenost vseh teh posegov se kaže tudi v tem dogodku, saj je del stropa, ki se je porušil, skriti prehod na podstrešje, ki ga desetletja ni nihče uporabljal, niti vedel zanj," opozarja Veselko in ob tem dodaja, da nihče ne ve, koliko skritih "pasti" jih lahko še preseneti.

Mestna občina Kranj je letos po končanem denacionalizacijskem postopku začela postopek pridobivanja dokumentacije za prenovo in rekonstrukcijo gledališča, ki je staro že preko 50 let in ima spomeniško zaščitene arkade po arhitekturni zasnovi Jožeta Plečnika. Pripravljene so že nekatere različice prenove, ki naj bi po prvotni idejni zasnovi stala 1,2 milijarde tolarjev.
Novoizvoljeni kranjski župan Damijan Perne, ki se prav tako zaveda nujnosti obnove gledališča, ob tem obljublja, da se bo obnova pričela čim prej, ko bo to mogoče. Predvidoma pa naj bi gledališče novo, zlasti notranjo, podobo dobilo do konca leta 2009.
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2069