Z alkotesti nad vinjene voznike

Datum 9.11.2006 11:54:31 | Kategorija: Evropa

Na slovenskih cestah se je do 30. septembra letos zgodilo 22.952 prometnih nesreč, v njih je umrlo 189 ljudi, 894 je bilo hudo, 10.558 pa lahko poškodovanih

Alkohol je eden izmed poglavitnih vzrokov za prometne nesreče in nevarnost vožnje pod vplivom alkohola prepoznavajo tudi uporabniki cest. 85 odstotkov evropskih voznikov meni, da je alkohol pogosto oziroma vedno vzrok za prometno nesrečo, so navedli statistične podatke raziskave, opravljene leta 2003, na mariborski policijski upravi.
Na slovenskih cestah se je do 30. septembra letos zgodilo 22.952 prometnih nesreč. V njih je umrlo 189 ljudi, 894 je bilo hudo, 10.558 pa lahko poškodovanih. Na območju Policijske uprave Maribor se je v enakem obdobju tega leta zgodilo 6047 prometnih nesreč, v katerih je 31 ljudi umrlo, dva več kot v enakem obdobju lani, 134 je bilo hudo poškodovanih in 3176 z lahkimi poškodbami.

Kot vsako leto tudi letos v zadnjih mesecih zaradi pogostih praznovanj in proslavljanj pričakujejo policisti več alkoholiziranih udeležencev cestnega prometa in s tem povezanih prometnih nesreč in kršitev. Zaradi ponavljajočega se stanja vsako leto bodo posebno pozornost policisti namenili obdobju zadnjih mesecev leta in prehodu v novo leto.

"Alkohol vpliva na delovanje vseh človekovih funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu - zmanjšuje zbranost, zmožnost zaznavanja dražljajev in odzivanja nanje, povečuje število napak, ki jih voznik naredi med vožnjo, predvsem pa vpliva na delovanje človekove osebnostne zavore, ki zagotavlja socialno prilagojeno vedenje, hkrati pa povečuje zaupanje v lastne sposobnosti in v zmožnost obvladovanja situacije. Posledica je vožnja prek zmožnosti voznika ali vozila, ob tem pa voznik ne upošteva prometnih razmer in drugih udeležencev v cestnem prometu. Voznik, ki vozi pod vplivom alkohola, pomeni nevarnost za vse udeležence v cestnem prometu, tudi zase," pravi Franc Virtič, tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave.

Za razumevanje celostnega problema se ne moremo osredotočiti le na vožnjo pod vplivom alkohola, razlaga Virtič. Problem vožnje pod vplivom alkohola izhaja predvsem iz socialnega stanja in moralne osveščenosti širše družbe. Za reševanje tega problema sta potrebna razumevanje celotne problematike ter politična volja za rešitev problema. Najboljše rezultate dosegajo v Evropi države, ki imajo dolgo tradicijo v nadzoru vožnje pod vplivom alkohola, vključno z nizkimi dovoljenimi koncentracijami, relativno visoko pričakovano verjetnost, da bo kršitelj odkrit, ter masovno podporo medijev v javnosti, pravi Virtič.

Večina tujih raziskav s tega področja navaja, da je preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola urejeno predvsem z zakonodajo in njenim izvrševanjem. Funkcija zakona je, da pokaže nevarnost vožnje pod vplivom alkohola in nesprejemljivost tega početja. Druga funkcija je v nadaljevanju grožnja kršitelju in pooblastilo nadzorstvenim organom. Izvrševanje zakona mora biti učinkovito na vseh ravneh.

Temeljno vodilo slovenske policije pri policijskem delu je povečati stopnjo pričakovanja udeležencev v cestnem prometu, da bodo ob vožnji pod vplivom alkohola zaloteni in ustrezno sankcionirani. Ena izmed opcij policijskih aktivnosti je tako povečati pričakovanje voznikov, da bodo ob kršitvi ali naključni kontroli opravili alkotest.

Po podatkih mariborske policijske uprave je alkohol kot sekundarni vzrok prometnih nesreč bil v zadnjih dveh mesecih lanskega leta prisoten pri devetih odstotkih povzročiteljev prometnih nesreč, najpogosteje pa se kot sekundarni vzrok pojavlja pri prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi nepravilne strani vožnje v skoraj tridesetih odstotkih. in neprilagojene hitrosti - v 28 odstotkih. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila 1,44 grama alkohola na kilogram krvi. Pri največ povzročiteljih, in sicer 42 od skupno 132, je stopnja alkoholiziranosti znašala med 1,51 in 2.00 g/kg.

V novembru in decembru bodo tako policisti poostrili nadzor nad vožnjo voznikov pod vplivom alkohola. V tem času bo izvedenih več poostrenih nadzorov na celotnem območju mariborske policijske uprave, v petek v nočnem času pa bodo poleg poostrenega nadzora na področju vožnje pod vplivom alkohola, na nekaterih območjih, kjer ta problematika še posebej izstopa (PP Šentilj, PP Lenart in PP Maribor I), izvedli tudi posebno obliko nadzora po metodologiji Promil. Bistvo tega nadzora je v veliki transparentnosti in vidnosti policijskega dela na tem področju in s tem veliki preventivni odzivnosti.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2051