Krvavo rdeč potok

Datum 20.10.2006 13:57:43 | Kategorija: Slovenija

Dostavljavec nafte naj bi naročniku v torek zvečer kurilno olje natočil v drenažno cev namesto v cev, ki vodi do cisterne. Okrog dva tisoč litrov kurilnega olja naj bi tako odteklo v bližnji potok, zaradi česar je poginilo približno sedem tisoč gojenih soških postrvi.

DOBRAVLJE Kurilno olje je steklo v potok, namesto v cisterno

Dostavljalec nafte naj bi v torek zvečer pripeljal naročeno kurilno olje enemu od gospodinjstev v Dobravljah. Omenjeno gospodinjstvo ima za stanovanjsko hišo v neposredni bližini dve različni cevi, od katerih ena služi odtoku meteornih voda, druga pa vodi do cisterne za kurilno olje. Zaradi za zdaj še nepojasnjenih vzrokov naj bi dostavljavec cevi zamešal in kurilno olje priključil kar na cev, ki je namenjena odtoku vode.

Zavohali so naftoV sredo okrog poldneva so domačini zavohali nenavaden smrad po nafti. Kmalu po 13. uri so na klicni center 112 tudi prijavili, da je prišlo do izlitja nevarnih snovi. Poklicni gasilci iz ajdovskega gasilsko reševalnega centra so se podali na kraj nesreče in našli manjši vaški potok, ki se izliva v Vrnivec, prepojen z rdečo tekočino.

Izlito tekočino so zajezili s plavajočimi pregradami in pivniki, ki razkrajajo nafto. Poleg tega so kurilno olje, pomešano z vodo prečrpali v posebne sode. Predvčerajšnjim in včeraj dopoldne so načrpali približno dva tisoč litrov te mešanice, z intervencijo pa je 12 poklicnih gasilcev nadaljevalo tudi včeraj popoldne.

Več v tiskani izdaji PN

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2023