Letalo trčilo v stavbo sredi New Yorka

Datum 11.10.2006 22:10:00 | Kategorija: Svet

V enega od nebotičnikov na Manhattnu v New Yorku se je zaletelo manjše letalo, po mnenju oblasti pa ne gre za teroristično dejanje.


Zaenkrat ni znano, za kakšno vrsto letala gre, ameriški mediji pa poročajo, da gre najverjetneje za nesrečo. Letalo se je zaletelo v sredino 50-nadstropnega nebotičnika z imenom The Belaire, ki stoji blizu reke East River in v katerem so luksuzna stanovanja. V plamenih sta najmanj dve nadstropja, ameriška televizija Fox News pa poroča o dveh žrtvah. Ulice pod nebotičnikom so polne gasilcev, reševalcev in novinarskih ekip.

O dogodku je bil že obveščen ameriški predsednik George Bush, obrambno ministrstvo pa je iz varnostnih razlogov poslalo v zrak več vojaških lovcev, ki krožijo okrog New Yorka in večjih ameriških mest.

Gre za prvo nesrečo letala v New Yorku po 11. septembru 2001, ko sta se dve ugrabljeni potniški letali zaleteli v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra. Stavbi sta se nato zrušili, umrlo pa je 2.749 ljudi.Manjše letalo je treščilo v 20. nadstropje stolpnice na naslovu East 72nd Street, od koder se vije dim. Po navedbah prič je pri tem prišlo do močnega zvoka, videti pa je bilo padajoče in goreče ruševine.

FBI: Ne gre za teroristično dejanje
Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je sporočil, da ni znakov, da bi šlo za terorizem. V nesreči, do katere je prišlo v meglenem vremenu, sta sicer po prvih podatkih, ki jih navaja ameriška televizija Fox News, življenje izgubili dve osebi. Televizija CNN pa poroča o eni smrtni žrtvi.

"FBI zaenkrat ni opazil znakov, da bi šlo za teroristični napad," je dejal tiskovni predstavnik FBI Richard Kolko. Tiskovni predstavnik Zvezne uprave za letalstvo Les Dorr pa je dejal, da je v stolpnico treščilo majhno letalo in ne helikopter ter da ne vedo, koliko ljudi je bilo v času trka na krovu letala.

Po trčenju v New Yorku vojaška letala nad več ameriškimi mesti

Ameriška vojska je po trčenju manjšega letala v stolpnico v New Yorku nad več ameriških mest poslala vojaška letala, so sporočili z ameriškega severnega poveljstva, kjer pojasnjujejo, da gre za previdnostni ukrep.

V stolpnici je 183 stanovanj

Stolpnica, v katero se je zaletelo letalo, je 50-nadstropna stolpnica z imenom The Belaire, ki stoji blizu reke East River. Zgrajena je bila konec 80. let in ima 183 stanovanj, od katerih jih je veliko vrednih več kot milijon dolarjev. V bližini te stolpnice se sicer nahaja tudi dražbena hiša Sotheby's.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2012