Nevarnost odkrivanja streh

Datum 3.10.2006 13:00:44 | Kategorija: Slovenija

Ljubljana | 3.10.2006 | B.M./STA

Vremenoslovci opozarjajo, da bo veter v višjih legah vzhodne Štajerske dosegal hitrost do 110 km/h, morje pa naj bi poplavilo nižje ležeče dele Obale.
Moski z deznikom
(Foto: Reuters)
Danes popoldne do srede zgodaj zjutraj bo predvsem v severovzhodni Sloveniji pihal močan jugozahodni veter, opozarjajo vremenoslovci z Agencije RS za okolje (ARSO).
Veter, ki bo najmočnejši med 17. in 24. uro po bo nižinah dosegel hitrost do 70 kilometrov na uro, v višjih legah na višini med 800 in 1500 metrov pa lahko preseže 100 kilometrov na uro."Najvišje hitrosti, tudi do 110 kilometrov na uro, bo veter dosegal na Pohorju," je za 24ur.com povedal vremenski prognostik ARSO Janez Markošek. Veter utegne na Pohorju, zlasti v okolici Rogle, povzročiti lomljenje smrek in posledično škodo na objektih. Tudi v nižinah lahko sunki vetra v smeri od Slovenskih Konjic, Dravskega in Ptujskega polja ter Prekmurja odkrivajo strešno kritino.Vzrok za nastanek močnega vetra v tem delu Slovenije je bližina vremenske fronte, ki se približuje od severozahoda, in velika razlika v zračnem pritisku med Srednjo Evropo in Balkanom. V sredo bo veter po napovedih vremenoslovcev oslabel.Morje bo poplavilo obaloZaradi močnejšega južnega vetra lahko danes zvečer, predvsem pa v sredo, morje poplavi nižje ležeče predele obale. Glede na opozorilo Uprave za zaščito in reševanje je poplavljanje nižjih predelov morske obale zaradi močnega vetra možno danes zvečer med 18. in 20. uro, predvsem pa v sredo zjutraj med sedmo in deveto uro ter zvečer med 19. in 20. uro.Po napovedih meteorologov lahko do srede zjutraj v hribovitih in gorskih predelih zahodne Slovenije pade od 40 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, od srede do četrtka zjutraj pa še dodatnih 20 do 40 litrov dežja na kvadratni meter. Največ padavin bo v hribovitih in gorskih predelih zahodne Slovenije na območju Snežnika, Trnovskega gozda in Julijskih Alp, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje.
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=2003