strmoglavilo letalo

Datum 30.9.2006 12:41:54 | Kategorija: Svet

Na območju amazonskega pragozda je izginilo brazilsko potniško letalo družbe Gol s 155 ljudmi. Oblasti predvidevajo, da je strmoglavilo.


Letalo vrste boeing 737-800 je bilo na poti iz amazonskega mesta Manau v prestolnico Brasilia, nato pa v Rio de Janeiro. Radarska kontrola je zvezo z letalom izgubila kakih 200 kilometrov južno od mesta Cachimbo v jugozahodni regiji zvezne države Para.

Oblasti so najprej poročale, da je letalo trčilo z manjšim zasebnim letalom legacy, ki je s poškodovanim krilom in repom zasilno pristalo na letališču v Cachimbu, ki je približno na pol poti med Manauom in Brasilio. Povezave med obema nesrečama kasneje niso mogli potrditi.

Predstavnik tamkajšnjih letalskih oblasti je sporočil, da je bilo na letalu boeing 149 potnikov in 6 članov posadke. Zaradi odročnosti kraja podatkov o dejanskem vzroku nesreče in morebitnih preživelih še ni. Piloti brazilskih zračnih sil, ki preletavajo amazonski pragozd in iščejo ostanke letala, razbitin še niso našli.

Letalo je iz Manaua vzletelo v petek ob 14.36 po krajevnem času, v Brasili pa bi moralo pristati ob 18.12.

Svojci potnikov na trnih
Novice o usodi letala najbolj pričakujejo svojci potnikov v obeh mestih, kamor je bilo letalo namenjeno. Vsi so ogorčeni, saj po osmih urah čakanja še vedno nimajo natančnih podatkov o imenih potnikov, ki so bili na krovu letala, ko je odletelo iz Manauja.

Uspešna letalska družbaGol je nizkocenovni prevoznik, ki se je v zadnjih letih zelo razširil in postal druga največja brazilska letalska družba, ki leti tudi v sosednje države. S svojimo značilnimi oranžnimi in belimi barvami je poznan večini Brazilcev in velja za eno največjih zgodb o poslovnem uspehu v Braziliji.

Tokratna nesreča je prva od ustanovitve družbe leta 2001, letalo pa naj bi bilo popolnoma novo, saj je imelo za sabo le 200 ur letenja.

Zadnja večja letalska nesreča v Braziliji se je zgodila 14. maja leta 2004, ko je na poti iz Sao Paula v Manaus strmoglavilo letalo družbe Rico Linhas Aereas. Umrlo je 33 ljudi na krovu letala.

Boeing 737-800, ki ga pogrešajo, je bil star komaj dober mesec.

Svojci že več ur pričakujejo o novice o potnikih na letalu.

Zaposleni pri družbi Gol so bili ob novici o nesreči vidno pretreseni.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1997