Orkan naplavil aligatorje

Datum 17.9.2004 13:51:31 | Kategorija: Svet

Miami | 17.9.2004 | B.M.
Ivan še vedno pustoši. Zaradi močnega deževja so iz živalskega vrta v Alabami ušle smrtno nevarne zveri.
Ivan se še ni umiril
Na jugovzhodu ZDA je orkan Ivan povzročil precejšnje razdejanje. Ameriški mediji poročajo, da je samo v zveznih državah ob Mehiškem zalivu doslej umrlo 20 ljudi.
John Pope in njegova žena Shirley iz Pensacole na Floridi rešujeta svoje stvari s čolna, ki ga je zvrnil orkan Ivan. Orkan je v zadnjih desetih dneh zahteval najmanj 68 smrtnih žrtev.(Foto:Reuters)
Po prvih ocenah naj bi orkan povzročil škodo v višini od 4 do 10 milijard dolarjev, zato je ameriški predsednik Bush za več držav razglasil izredno stanje, s čimer je sprostil državni proračun za financiranje pomoči.
Potem ko je dosegel ameriško obalo, je Ivan nekoliko oslabel in se spremenil v tropski vihar, kljub temu pa je njegova moč še vedno rušilna. Ameriški vremenski center za orkane je za petek izdal opozorilo o nevarnostih za nastanek tornadov v ameriških zveznih držav Alabama, Georgia, Tennessee, Južna in Severna Karolina.

V Louisiani, Mississippiju, Alabami in na Floridi je bilo v četrtek kakih 1,5 milijona ljudi brez elektrike. Na posnetkih iz zraka je bilo videti hude poplave na obalnem območju New Orleansa v Louisiani pa vse do Pensacole na Floridi.

Po četrtkovih ugotovitvah je Ivan najhuje prizadel Florido, ki sta jo v preteklih tednih deloma že opustošila orkana Charlie in Frances. Sezona orkanov pa po navedbah še zdaleč ni mimo. Medtem ko je v četrtek še pustošil Ivan, se meteorologi že osredotočajo na nov orkan v Karibih. Orkan Jeanne je že oplazil Dominikansko republiko in ogroža dele Bahamov, kjer so razglasili preplah pred orkani. Če bo Jeanne obdržala trenutno smer in ne bo oslabela, bi lahko po dosedanjih ocenah v začetku prihodnjega tedna dosegla Severno ali Južno Karolino.

Aligatorji odplavali iz ujetništva

Poplave, ki jih je povzročil orkan Ivan, so iz živalskega vrta Gulf Shores naplavile aligatorje. Obalno mesto je orkanski veter močno prizadel, saj je bila voda na ulicah visoka več kot dva metra. Oskrbniki tamkajšnjega živalskega vrta so na varno še pravočasno umaknili leva in tigra, medtem ko so v naglici pozabili na 20 aligatorjev. Ivan je območje Gulf Shoresa prizadel z uničujočimi padavinami in poplavami.

Jeanne je medtem že na poti

Sezona orkanov pa se z Ivanom še zdaleč ne bo končala. Vremenoslovci so se že osredotočili na nov orkan v Karibih. Orkan Jeanne je namreč med divjanjem Ivana "oplazil" Dominikansko republiko in ogrozil dele Bahamov, za katere so razglasili stopnjo pripravljenosti. Če Jeanne na svoji poti ne bo razpadel in spremenil smeri, bi lahko po napovedih na začetku prihodnjega tedne dosegel ameriški zvezni državi Južno in Severno Karolino.

vir:24ur.com
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=198