Požigal in gasil, da bi dobil pozivnik

Datum 29.8.2006 9:07:35 | Kategorija: Slovenija

Mladi prostovoljni gasilec je hotel postati član operativne skupine – Po zaslišanju na prostosti
Bohinjska Bistrica, Kranj – »Ugotovili smo tudi motiv, ki je prostovoljnega gasilca gnal k podtikanju požarov. Želel je postati član operativne skupine gasilcev.
Nase je hotel opozoriti s sodelovanjem pri gašenju požarov,« je na včerajšnji novinarski konferenci, sklicani ob razkritju domnevnega požigalca bohinjskih senikov in kozolcev, povedal vodja gorenjskih kriminalistov Simon Velički. Dodal je, da naj bi o prostovoljnih gasilcih, ki imajo pozivnike in so člani operativne skupine, vodstvo PGD Bohinjska Bistrica odločalo v soboto, torej dan po zadnjem od šestih požarov, ki so minuli teden vzplamteli v Bohinjskem kotu.
Na nenavaden način si je do pozivnika prizadeval priti še ne 23-letni domačin. Po neuradnih podatkih gre za Roberta Kuharja, ki je bil pri prostovoljnih gasilcih od pionirskih vrst naprej. Po podatkih policistov je mladenič poskušal podtakniti osem požarov, vendar sta mu dva spodletela, zadnjega pa so odkrili, še preden so ognjeni zublji uničili skedenj na Nemškem Rovtu. Kot je pojasnil Simon Velički, je domačin svoja dejanja pred preiskovalnim sodnikom tudi priznal.
Policisti so ugotovili, da je baje požigalec enega od senikov zažgal s cigaretnim ogorkom, pri svojem delu pa je menda uporabil tudi doma izdelano zažigalno sredstvo. »V plastični zamašek je nalil mešanico olja in bencina ter jo z vžigalnikom prižgal in postavil pod dvignjena lesena tla senikov,« je opisal vodja kriminalistov.
»V skoraj vseh primerih je bil osumljeni takoj pripravljen na gašenje,« je nadaljeval Simon Velički in še pojasnil, da je 23-letnik sodeloval pri gašenju štirih od šestih požarov. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da je bil mladenič sumljiv tudi zato, ker je pri enem prvih požarov natančno vedel, kako priti do gorečega senika, na prvi goreči senik pa je kar sam opozoril svoje gasilske kolege. Sicer pa je bil, so včeraj pojasnili policisti, skupni imenovalec vseh bohinjskih požarov ta, da je do vseh gorečih objektov vodila dovolj široka pot, primerna tudi za gasilska vozila.
Preiskovalni sodnik za Bohinjca v nedeljo ni odredil pripora. Osumljen je dveh požigov, za kar mu grozi do osem let zapora, in dveh poškodovanj tujih stvari, za kar sta zagroženi do dve leti zapora.
Vir:DELO
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1938