Požig na sodišču v Novem mestu

Datum 28.8.2006 19:10:00 | Kategorija: Slovenija

Kriminalisti Policijske uprave Novo mesto preiskujejo okoliščine požara ter izvajajo ukrepe za odkritje do sedaj še neznanih storilcev.

Prve ugotovitve kažejo, da je neznanec vlomil v prostore sodišča, nato pa namenoma podtaknil požar v enem izmed vlomljenih prostorov, so sporočili iz novomeške policijske uprave. Požar so lokalizirali novomeški poklicni gasilci ter s tem preprečili večjo materialno škodo.

Premetal pisane in zakuril

Po zadnjih informacijah je vlomilec premetal več pisarn, kabinete sodnikov, prostore sodnega registra in zemljiške knjige, ob odhodu pa podtaknil požar v vložišču. Gre za nerazumno in neodgovorno dejanje posameznikov, ki je vredno javne obsodbe, so sporočili iz ministrstva za pravosodje.

Požar so najprej začeli gasiti pazniki iz bližnjih zaporov, dokončno pa je to uspelo novomeškim poklicnim gasilcem. Prostori sodišča ponoči niso fizično in tehnično varovani, imajo le požarni alarm, ki se je ob požaru sprožil pri paznikih v zaporih.


Sodišče danes zaradi preiskave ne dela, v torek pa naj bi delo že potekalo normalno. Po zadnjih podatkih storilec oz. storilci niso odnesli sodnih spisov.

Predsednik sodišča: Alarm se je sprožil ob štirih zjutraj

Predsednik novomeškega Okrožnega sodišča Janez Smolej je dejal, da se je požarni alarm sprožil nekaj minut pred četrto uro zjutraj. V požaru je v vložišču zgorelo nekaj opreme ter omara, ogenj pa se ni razširil na hodnik. Zaradi požara naj bi po oceni Smoleja nastalo za približno dva milijona tolarjev škode, ki pa še ni dokončno ocenjena.

Velika škoda je nastala tudi zaradi današnjih prekinjenih narokov in obravnav na okrožnem in okrajnem sodišču, ki delujeta v isti stavbi. Smolej je še pojasnil, da so ugotovili vlom v šest pritličnih ter pet prostorov v prvem nadstropju, kriminalisti pa so za danes že zaključili z ogledom.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1935