Boj grških gasilcev s požari se nadaljuje

Datum 23.8.2006 14:45:40 | Kategorija: Evropa

Atene/Ankara – Gasilci v Grčiji se že tretji dan zapored na več frontah spopadajo z uničujočim ognjem, medtem pa so oblasti na slikovitem polotoku Halkidiki že začele ocenjevati škodo, ki jo je naredil požar. Požari na turški obali Egejskega morja so medtem po dveh dneh gašenja pod nadzorom.

V okolici mesta Kasandra na zahodu polotoka Halkidiki se s požarom, ki je uničil že 3500 hektarjev gozda in več poslopij, spopada več deset gasilskih vozil, več sto gasilcev, enajst letal ter številni prostovoljci in vojaki.

Ogenj se je v ponedeljek približal letoviškim in drugim krajem, zaradi česar so številne turiste evakuirali, več sto ljudi pa je noč preživelo na plažah. Številni so se zaradi opeklin znašli v bolnišnicah, nek nemški turist pa je umrl. Požari medtem pustošijo tudi v južnih regijah Lakonija in Arkadija na Peloponezu.

Gasilci v Turčiji medtem poročajo o uspehu, saj so po dveh dneh danes uspeli v veliki meri pogasiti požar v zaledju letovišča Bodrum na obali Egejskega morja, ki je uničil okoli 700 hektarjev borovega gozdu in nasadov oljk. Požar na sredozemski obali Turčije, zahodno od Antalye, medtem pustoši že peti dan zapored.

Skrajna kurdska skupina Osvobodilni sokoli Kurdistana pa je danes na spletni strani objavila sporočilo, v katerem je prevzela odgovornost za več gozdnih požarov, ki so v zadnjem tednu prizadeli jug in zahod Turčije. Kot so zapisali, so zaradi "fašističnih politik" Turčije proti Kurdom zanetili ogenj v 17 provincah.
| foto: EPA

Vir:delo
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1917