V požaru je zgorela 2-letna deklica

Datum 19.8.2006 17:58:18 | Kategorija: Evropa

Reka - Hrvaško pristaniško mesto Reka žaluje za 2-letno Laro, ki je včeraj, kljub posredovanju gasilcev, zgorela v požaru.
Larin leto starejši bratec je imel več "sreče". Iz požara ga je rešil sosed

Otroka sta bila samaVčeraj pozno popoldne se je zgodila huda tragedija. Medtem ko je mati odšla v trgovino in pustila svojega 3-letnega sina in 2-letno hčerko sama v stanovanju, je pri Prosenovih izbruhnil požar. Pred gorečim socialnim stanovanjem, v katerem sta bila ujeta Andrijo in njegova mlajša sestrica, sta zavladala panika in strah. Pogumnemu sosedu, ki je tja prihitel še pred gasilci, je uspelo, da je dečka potegnil iz ognjenih zubljev.

"Kje je moje dete!?"

Gasilcem sta delo oteževala gost dim in visoka temperatura. Vidnost je bila zelo slaba. Iz stanovanja so slišali kričanje in otroške klice na pomoč, v tistem pa je že prihitela 22-letna mati, ki je bila vsa iz sebe. V šoku je začela po ulici tekati gor in dol, jokati in kričati. "Kje je moje dete?" je ponavljala.

Deklice niGasilci so v gorečem stanovanju našli nered. Povsod je ležalo kuhinjsko pohištvo, kar jim je še otežilo delo. Delo je bilo še bolj oteženo zaradi gostega dima. Da pa bi v gostem dimu in neredu bolje videli in čimprej našli malo Laro in ji pomagali, so morali uporabiti termokamere. Adrenalina polni gasilci so dali vse od sebe, a nesrečne Lare, kljub naporom, niso mogli najti.

Nesrečna Lara in gasilci

Na ubogo deklico so padla vrata hladilnika, zato je gasilci niso mogli takoj opaziti, saj termokamere ne prodirajo skozi kovino. Medtem ko so jo iskali, so hodili po vratih hladilnika, ne da bi se zavedali, da je pod njimi pogrešana punčka. Nekoliko kasneje so izpod vrat potegnili opečeno telesce. A za Laro je bilo že prepozno. Podlegla je opeklinam ali pa jo je zadušil dim.

Triletnik je bil "na srečo" samo opečen

Njen leto starejši brat je bil zaradi opeklin na obeh rokah prepeljan v bolnišnico. Sosedje in očividci so povedali, da sta otroka ostala sama, medtem ko je šla njuna mati v trgovino. Ko se je vrnila, je bilo že prepozno. Kmalu se je pojavil tudi 29-letni oče Igor, ki se je vrnil z dela. Videti je bilo, da za tragedijo doma še ni vedel.

Andrija in Lara imata še 4-mesečno sestricoDružino, ki je živela v skromnih razmerah in ki je od mesta skušala dobiti primernejšo namestitev, je tako prizadela še ena nesreča. Igor in Emanuela Prosen imata sicer še 4-mesečno hčerko, ki je zaradi prezgodnjega rojstva in prirojene srčne napake v bolnišnici, tako da je v času požara na srečo ni bilo v stanovanju.

Starši naj bi lepo skrbeli za otroke

Kot je povedal vodja gasilcev, je bilo stanovanje natrpano z različnimi stvarmi, oblačili in pohištvom. Otroci so tako živeli v zanje neprimernih razmerah. Neki sosed pa je povedal, da gre za skromno družino, ki se težko preživlja, zato staršem ne gre zameriti. Poleg tega je otroke vedno videval s starši.

Požar zaradi pokvarjene električne naprave?

Nesreča naj bi se zgodila zaradi okvare ene od električnih naprav v kuhinji. V stanovanju Prosenovih je zgorela cela kuhinja, močan dim pa se je napolnil vse še tako majhne pore v zgradbi. (SiOL)Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1906