Trčenje trajekta v Splitu

Datum 17.8.2006 9:28:31 | Kategorija: Evropa

Hrvaški trajekt Jadrolinije "Bartol Kašić", na katerem je bilo 110 ljudi, 42 osebnih avtomobilov in pet motorjev, je okoli 8.45 ure v splitskem pristanišču zaradi okvare obeh motorjev trčil ob pomol, je sporočilo hrvaško ministrstvo za promet. Kljub temu, da je kapitan Karpo Šabašov v morje vrgel obe sidri, da bi plovilo zaustavil, trčenja ni bilo mogoče preprečiti.

Poskodovani trajekt
Poškodovani trajekt, na katerem je bilo 110 potnikov. (Foto: dnevnik.hr)
Pri trku je bilo poškodovanih najmanj 18 ljudi, med njimi šest huje, je povedal namestnik predstojnika splitske kirurgije dr. Vedran Radonjić. Ranjene so prepeljali v bolnišnico, po besedah dr. Radonjića pa naj bi v bolnišnico v Splitu poškodovani potniki prihajali tudi kasneje. Med lažje ranjenimi naj bi bil tudi član posadke, ki je bil v času trčenja v strojnici. Avtomobili na trajektu
Trajekt se je iz mesta Rogač na otoku Šolta vračal v Split. Kolikšna je gmotna škoda, ki je nastala ob trčenju, še ni znano. (Foto: dnevnik.hr)
Policisti so opravili alkoteste s kapitanom, upraviteljem motorja in vodjo palube, ki so pokazali, da niso imeli alkohola v krvi. Narodnosti vseh poškodovanih, ki so izven življenjske nevarnosti, niso znane. Med njimi naj ne bi bilo Slovencev, so pa med poškodovanimi Italijan in več Hrvatov.Na kraj nesreče sta takoj prihiteli nujna zdravniška pomoč in policija. Splitska luška kapitanija je kot srečo v nesreči označila dejstvo, da so bili v času nesreče potniki na palubi in ne v spodnjem delu trajekta. Nesreca trajekta
Poškodovanih je 15 avtomobilov in trije motorji. (Foto: dnevnik.hr)
Po trčenju ob pomol je vlačilec Argus trajekt odvlekel do pomola v splitski luki. Potniki, ki so bili v času nesreče na plovilu, so povedali, da sta po trčenju na trajektu zavladala panika in kaos. Bili so ogorčeni, ker jih kapitan ni opozoril o možnosti nesreče. Po pričevanju očividcev so po udarcu ob pomol številni dojenčki popadali iz vozičkov, starejše gospe, ki se niso mogle obdržati na nogah, pa so popadale po tleh.

Vir:24ur
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1898