55 tisoč žrtev?

Datum 17.8.2006 0:57:49 | Kategorija: Svet

Pjongjang/Seul | 16.8.2006 | STA/Reuters Severno Korejo naj bi prizadele najhujše poplave v zgodovini. Skoraj 55 tisoč ljudi naj bi bilo mrtvih ali pogrešanih.

Poplave
Koliko žrtev je narasla voda zares zahtevala, ne bo znano nikoli (Foto: Reuters)
Hude poplave morijo tudi v Etiopiji, kjer sta reki Omo in Dechtau prestopili bregove in zalili kraje ob svojem toku. Umrlo naj bi 870 ljudi, število žrtev pa bo najverejetneje še močno naraslo, saj so prizadeti kraji zelo težko dostopni. Več tisoč prebivalcev je odrezanih od sveta in že več dni čakajo na pomoč.

Hudo deževje v Etipiji, ki jo je od konca lanskega leta pestila suša, traja že več tednov.
V julijskih poplavah v Severni Koreji je umrlo ali izginilo 54.700 ljudi, brez domov pa je ostalo približno 2,5 milijona prebivalcev, kar pomeni, da so letošnje poplave najhujše v zgodovini države, je sporočila južnokorejska človekoljubna organizacija Dobri prijatelji. Ob tem poudarjajo, da so številke "približne" in da temeljijo na statističnih podatkih, zbranih konec julija.
Podatki južnokorejske človekoljubne organizacije se sicer precej razlikujejo od podatkov Združenih narodov in severnokorejskih medijev. ZN so v začetku meseca sporočili, da je v poplavah umrlo najmanj 154 ljudi, najmanj 127 pa jih pogrešajo, severnokorejski mediji pa so navajali, da je v poplavah umrlo ali izginilo na stotine ljudi.Poplave v Severni Koreji je 10. julija povzročil tajfun, ki so mu sledili trije dnevi močnega deževja. Obnova države poteka predvsem s pomočjo Kitajske in Južne Koreje. V začetku meseca je Pjongjang najprej zavrnil pomoč Seula zaradi napetosti med državama, ki so jih sprožili nedavni raketni poskusi Severne Koreje, nato pa so severnokorejske oblasti konec minulega tedna Južno Korejo vendarle zaprosile za pomoč pri spopadanju s posledicami hudega deževja.
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1896