Ogenj še vedno divja po Španiji in Grčiji

Datum 9.8.2006 10:59:31 | Kategorija: Evropa

Po Španiji in Grčiji pustošijo ognjeni zublji
Madrid/Atene - Severozahodna španska pokrajina Galicija se že od petka spopada s kakimi 110 žarišči požarov, izmed katerih jih po podatkih lokalnih oblasti kar 67 divja nenadzorovano.

 Požari pa so doslej zahtevali tri smrtne žrtve. Z ognjenimi zublji se spopada tudi Grčija.

S podtaknjenimi požari se v Španiji spopada več tisoč gasilcev, ki si pri delu pomagajo s približno 30 letali, pogorelo pa je že več kot 10.000 hektarov zemlje. Za pomoč pri evakuacijah in za preprečevanje novih požigov je v pokrajino prispelo več kot 1200 vojakov, posebna enota civilne garde, specializirana za boj proti organiziranemu kriminalu, pa je pričela preiskavo požigov.

Poziv prebivalcem, naj razkrijejo požigalce

Španska ministrica za okolje Cristina Narbona je dejala, da se položaj kljub prizadevanjem gasilcev in vojske še poslabšuje, obenem pa je pozvala prebivalce, naj razkrijejo požigalce. Doslej so aretirali pet osumljencev, izmed katerih so enega že izpustili.

Z ognjem se bori tudi Grčija, kjer se 300 gasilcev ob pomoči osmih letal spopada z ognjenimi zublji, ki so od torka zajeli 500 hektarov gozda. Pri tem jih ovira močan veter, ki spreminja smer. Iz vasi Eliniko in Kalitea na zahodu Peloponeškega polotoka so evakuirali starejše prebivalce, o ranjenih ali materialni škodi pa zaenkrat ne poročajo. Na zahodu Grčije sta sicer v torek izbruhnila še dva manjša požara, ki pa ne ogrožata poseljenega območja. (STA)

Vir: siol.net

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1879