Točen vzroka požara še ni znan

Datum 27.7.2006 11:49:59 | Kategorija: Slovenija

"Prve ugotovitve gasilcev, ki so gasili velik požar na Komenskem Krasu, so, da je do požara prišlo zaradi samovžiga ali pa je bil podtaknjen. Goreti je začelo daleč od znanih poti, tako da izključujejo nenamerni vžig zaradi ogorka ali česa podobnega.

Stroški gašenja požara na Komenskem Krasu, ki še niso dokončni, saj bodo domači gasilci na požarišču morali dežurati vse do prvega močnejšega dežja, ne bodo majhni. Od petka naprej, ko se je požar začel širiti od vasi Branik proti Komenskemu Krasu, je namreč pogorelo 950 hektarjev veliko območje, na katerem je bilo okrog 80 odstotkov pretežno borovega gozda, drugo pa zaraščena gmajna. Največje območje, 485 hektarjev, je pogorelo v nedeljo. Gorelo je na območju občin Komen, Miren - Kostanjevica in Nova Gorica, neposredna škoda pa znaša 212 milijonov tolarjev (884.660 €). Načrt obnove gozdov, ki bo trajala pet let, bodo pripravili v mesecu dni, je povedal vodja sežanske enote Zavoda za gozdove Milan Race.

Požar je v skoraj tednu dni gasilo preko 1500 gasilcev iz vseh slovenskih poklicnih in prostovoljnih enot, dovolj je bilo tudi potrebnih cistern in drugih gasilskih vozil. Pri gašenju so sodelovali tudi helikopterji Slovenske vojske in dva italijanska canadairja, ki pa sta v začetku tega tedna morala domov, kjer požari prav tako ne prizanašajo v tem vročem poletju. Skupaj so opravili 130 ur poletov in porabili 1,3 milijona litrov vode, ki so jo zajemali v ta namen postavljenem bazenu v Škrbini, jezeru Vogršček in bližnjem italijanskem morskem zalivu v Sesljanu. Gašenje požara je močno oteževal težak teren in občasna močna burja, ki je tudi "glavni krivec" za hitro širjenje požara in spreminjanje njegovih smeri.

"Ob burji so iskre letele tudi do 300 metrov daleč, zato se ni čuditi, da je požar tako lahko prehajal tudi naravne ovire, kot je na primer cesta," je povedal predsednik Kraške gasilske zveze Božo Marinac.

Čeprav je na območju, ki ga je prizadel požar, več vasi in manjših zaselkov Pedrovo, Škrbina, Lipa in Temnica, pa naselja niso bila neposredno ogrožena. V gašenju so se izkazali tudi domačini iz Škrbine, ki so med celotno akcijo gasilcem nudili predvsem logistično pomoč.

Požar pa je, po besedah poveljnika Kraške gasilske zveze Borisa Budala, trenutno še vedno "potuhnjeno aktiven". Zato so požarišče včeraj popoldne pregledali s posebno termokamero s helikopterja, da ne bi prišlo do novih presenečenj. Štab, ki je skrbel za koordinacijo gašenja, se je tudi na podlagi teh podatkov sinoči odločal o nadaljnjih ukrepih. Vsekakor pa bo nadzor potreben vse do prvega močnejšega dežja, ki bo požar dokončno pogasil.


V gašenju požara je sodelovalo več kot 1500 gasilcev.
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1848