Po mirni noči na Krasu 185 gasilcev

Datum 26.7.2006 11:24:10 | Kategorija: Slovenija

Noč na požarišču velikega požara na komenskem Krasu, kjer je pogorelo okoli 1100 hektarov predvsem gozdnih površin, je minila mirno.


Ponoči se je sicer ponovno vnelo eno izmed požarišč na Trstelju, a ga je 110 gasilcev, ki so skrbeli za požarno stražo, uspelo pogasiti. Požarišče nadzoruje 185 gasilcev, na Krasu pa sta v pripravljenosti tudi dva helikopterja Slovenske vojske, medtem ko je tretji odletel na ogled požara na Bovško, je povedal predsednik Kraške gasilske zveze Božo Marinac.

Po njegovih besedah pomoč iz zraka pri nadzoru požarišča na Krasu danes najverjetneje ne bo potrebna, tako da bodo vojaški helikopterji, če bo potrebno, pomagali pri gašenju požara na Bovškem.

Na območju Šumke in Trstelja bodo gasilske požarne straže potrebne vsaj še teden dni, je v torek z STA povedal vodja intervencije Matjaž Verbič.

Sicer pa bodo odgovorni danes v Komnu predstavili podatke o dinamiki požara, ukrepe za zavarovanje pogorišča ter informacije o škodi, stroških, tehnični podpori in ugotovitvah policistov, ki preiskujejo vzrok požara.

Po doslej znanih podatkih so stroški intervencije gasilcev do vključno nedelje ocenjeni na 35 milijonov tolarjev (146.052 €), a znesek ne vključuje vojaških helikopterjev, ki so nad požarom opravili okoli 110 ur, pri čemer ura letenja stane 320.000 tolarjev (1335 €). Stroške letenja bodo skušali pokriti v okviru prerazporeditev znotraj ministrstva za obrambo, je v torek pojasnil poveljnik republiške civilne zaščite Miran Bogataj.
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1843