Ogenj prebil Železna vrata

Datum 25.7.2006 10:28:48 | Kategorija: Slovenija

ŠKRBINA Razsežnosti letošnjega požara na Krasu vse bolj podobne tistim iz poletja 2003 - V gozdovih že 770 milijonov škode

Protipožarna pregrada na Železnih vratih, ki so jo v noči z nedelje na ponedeljek ustvarili številni gasilci, je do jutra “padla”. Vsem naporom navkljub je ogenj preskočil cesto, ki se čez vrata z Dornberka vzpenja na Kras, in prijel še severno pobočje Trstelja. Sledil je že četrti dan gašenja požara na robu komensko-goriškega Krasa. Včeraj popoldne so izklopili oddajnik na Trstelju.

Požar na severnem robu Krasa med Branikom, Komnom in Dornberkom vse bolj dobiva razsežnosti predhodnika izpred treh let in včeraj do večera še ni bil ukročen, navkljub naporu gasilcev, vojaških pilotov ter pripadnikov civilne zaščite. Razmere naj bi se sicer umirjale. V nedeljo so ogenj zadržali pred Škrbino, v petek in soboto pa pred zaselkoma Rubije in Jablanec, kjer je gorelo le streljaj od hiš. “S strahom smo spremljali dogajanje in bili pripravljeni, da se umaknemo z domov. Če ne bi bilo gasilcev, bi vas pogorela...” Tako pravijo nekateri v Rubijah, od koder so v soboto za en dan odšli posamezni vaščani, in kjer se spominjajo, da je pred leti vasi že grozil, sicer manjši, požar.

Več v tiskani izdaji PN

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1840