Komenski požar se širi proti vrhu Trstelja

Datum 24.7.2006 16:04:59 | Kategorija: Slovenija

Ponedeljek, 24.07.2006 ob 15:15

Komen - Požar, ki že od petka popoldan pustoši na območju hriba Šumka med Komnom in Branikom, se je danes zaradi močnega vetra razširil še proti vrhu nenaseljenega hriba Trstelj severozahodno od vasi Škrbina. Vasi Šibelji, Temnica in Lipa za zdaj niso ogrožene, se pa ogenj bliža televizijskemu in radijskemu oddajniku na vrhu Trstelja, je povedal predsednik kraške gasilske zveze Božo Marinac. Po zadnjih podatkih je pogorelo že blizu 900 hektarov površine, predvsem gozda. Po besedah Marinca se ogenj bliža tudi črpališču za vodo, ki pa je opuščeno, tako da bo oskrba z vodo na Krasu nemotena še naprej, je pojasnil Marinac.

Z ognjenimi zublji se ob pomoči petih helikopterjev Slovenske vojske, ki vodo zajemajo v akumulacijskem jezeru Vogršček, danes sicer bori več kot 200 gasilcev iz vse države. Pri tem si pomagajo s 54 vozili, od katerih je 30 avtocistern za dovoz vode. Cesta Dornberk-Lipa je še vedno zaprta.
Delo gasilcev in helikopterjev otežuje močan veter, zaradi česar se tudi požar tako hitro širi. Delo gasilcev bi bilo močno olajšano, če bi se veter umiril, edina možnost, da bi ogenj hitro pogasili, pa bi bile padavine, meni Marinac. Sicer pa bo prisotnost gasilcev na požarišču zagotovo potrebna tudi v prihodnjih dneh, je še dodal.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1836