Požar na območju Komna se širi

Datum 24.7.2006 12:53:49 | Kategorija: Slovenija

Ponedeljek, 24.07.2006 ob 11:45

Komen - Gasilci se na območju hriba Šumka med Komnom in Branikom še vedno borijo z ognjem. Potem ko so požar, ki je po uradnih podatkih zajel že 830 hektarjev površin, v nedeljo zvečer uspeli omejiti, je ponoči in zjutraj znova napredoval. Po zadnjih informacijah je zaradi vetra "preskočil" tudi cesto Škrbina-Lipa, tako da je manjše žarišče nastalo tudi na hribu Trstelj.

Z ognjem se na požarišču bori več kot 200 gasilcev iz cele Slovenije, močan dim pa ovira gašenje s pomočjo helikopterjev, je povedal poveljnik Gasilske zveze Slovenije Matjaž Klarič.

Potem ko so gasilci ponoči še uspeli ogenj zadržati pred cesto Škrbina-Lipa, pa se je ta zaradi vetra zjutraj razširi tudi na območje hriba Trstelj. Situacija je pod nadzorom, a gasilcem delo otežuje veter, ki se vrtinči, in težko prehoden teren, je pojasnil Klarič. Cesta Dornberk-Lipa je še vedno zaprta.

Italijanske pomoči še ni

Veliko težav imajo pri delu tudi helikopterji Slovenske vojske. Trenutno so na terenu trije - čakajo še enega -, a njihovo delo zelo otežuje dim, ki je zaradi nizkega zračnega pritiska danes na požarišču še močnejši, je dodal Klarič. Sicer pa so na pomoč tudi danes poklicali dve italijanski letali canadair, a ju še ni, saj imajo tudi na Apeninskem polotoku težave s požari.

Kot je še povedal Klarič, bodo ob delavnikih vse težje zagotavljali ustrezno število gasilcev, saj gre večinoma za prostovoljce, ki pa jim delodajalci "neradi" dovolijo odsotnost z dela.

Požar v Bavških vratih se zaenkrat ne širi

V nedeljo zvečer je zagorelo tudi v visokogorju na območju Trente v občini Bovec. Požar v Bavških vratih so si zaradi težko dostopnega terena gasilci PDG Bovec ogledali z doline, so povedali na Regijskem centru za obveščanje Nova Gorica. Po zadnjih podatkih gasilci ocenjujejo, da je požar na višini 1300 -1500 m. Gre za manjše žarišče, ki se zaenkrat ne širi. Požar bodo seveda opazovali in po potrebi ukrepali, so še povedali na centru za obveščanje. (STA)

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1835