Ogenj zajel papirnico

Datum 21.7.2006 17:59:07 | Kategorija: Slovenija

V Papirnici Količevo v bližini Domžal močno gori. Z ognjenimi zublji se spopada veliko gasilcev.
V požaru ni bil nihče poškodovan. V Papirnici Količevo je izbruhnil hud požar, so za 24ur.com povedali na Operacijsko-komunikacijskem centru Ljubljana. Gorijo velike količine odpadnega papirja.Z ognjenimi zublji se spopada več gasilcev iz različnih gasilskih društev.Vzrok požara še ni znan. Ogled bo namreč možen šele, ko bodo požar zajezili.
Gori tudi na Primorskem Pozar na Primorskem
Na Primorskem spet gori. (Foto: POPTV)
Poveljnik Kraške gasilske zveze Drago Počkar je povedal, da se je zgodaj popoldne razplamtel požar ob železniški progi med Rodikom in Kozino, ogenj pa se hitro širi proti vasi Rodik. S požarom, ki je po prvih neuradnih podatkih zajel tri hektarje gozda, se spopada približno 50 gasilcev.

Gasilska straža
Številni gasilci pa so na pogorišču četrtkovega požara, ki je zajel območje ob železniški progi med Rodikom in Divačo, zaradi bojazni, da bi se požar ponovil. Tam je po besedah vodje sežanske območne enote Zavoda za gozdove Milana Raceta zgorelo približno 80 hektarjev gozda.V četrtek je zagorelo tudi približno tri hektarje veliko območje pri vasi Golac, poudarja Race in opozarja na bojazen, da bi se požar zaradi presušenosti rastja ponovil, zato je tudi tam gasilska straža.
Ali požare povzroči iskra zaradi dotrajanih zavor?
Poveljnik Gasilske brigade Koper Vilij Bržan je povedal, da so vzroki požarov v bližini kraškega roba, ob progi Divača-Koper, zavorne obloge, ki žareče odpadajo z vagonov med zaviranjem. To se po njegovih besedah dogaja zaradi dotrajanosti zavor, predvsem pri vagonih iz držav vzhodne Evrope.Bržan ocenjuje, da Slovenske železnice ne izvajajo vseh tehničnih ukrepov varovanja pred požari, saj na območju Kraškega roba, kjer se požari zaradi odpadlih zavornih oblog ponavljajo že nekaj let, še niso zgradili protipožarnih zidov ob progi. Takšne zidove po Bržanovih besedah poznajo v številnih evropskih državah na delih proge, ki imajo velik naklon. K večji varnosti proge in posledično manjšemu številu požarov bi po Bržanovih besedah pripomoglo tudi natančnejše pregledovanje vagonov.Bržan opozarja, da je takšna obremenitev javne gasilske službe, kot jo beležijo v minulih dneh zaradi požarov ob progi, nedopustna. Če bi se hkrati na drugem koncu Južne Primorske pripetila dva dogodka, kjer bi bila potrebna intervencija gasilcev, bi prišlo do zakasnitve pri reševanju, kar bi lahko imelo usodne posledice, opozarja Bržan.Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1829