Vročina povzroča težave v Evropi

Datum 17.7.2006 22:27:42 | Kategorija: Evropa

Del Evrope je te dni zajel vročinski val, ki v več državah že povzroča težave, v Španiji pa je danes zahteval tudi prvo smrtno žrtev. Na Pirenejskem polotoku divja več sto požarov. V Italiji se medtem borijo z najhujšo sušo v zadnjih 30 letih, zaradi katere grozi začasna ustavitev več hidroelektrarn. O visokih temperaturah, ki jim še ni videti konca, poročajo tudi iz Nemčije.

V španski Murcii je zaradi hude vročine umrl 53-letni zidar. Moški je doživel vročinski udar in zaradi tega povzročil prometno nesrečo, za posledicami katere je kasneje umrl. Španske oblasti so zaradi vročine objavile posebna opozorila za šest španskih provinc, kjer naj bi se živo srebro danes povzpelo med 32 in 42 stopinj Celzija. V pokrajini Galicija na severu države medtem divjajo požari, ki so od nedelje uničili že več kot 200 hektarjev mediteranskega grmičevja.

Požari tudi na Portugalskem

O požarih poročajo tudi iz Portugalske, kjer so danes zabeležili najmanj 280 manjših požarov. Med večjimi sta požara pri krajih Aveiro in Viana do Castello na severu države, kjer se z ognjenimi zublji bori kakih 200 gasilcev.


Italijo prizadela suša

V Italiji je suša prizadela sedem od dvajsetih regij, najhuje pa Lombardijo, Piemont in Ligurijo. Če se vreme v naslednjih tednih ne bo spremenilo, državi po pisanju italijanskega dnevnika La Repubblica zaradi nizke gladine rek in zato manjše proizvodnje električen energije v hidroelektrarnah grozijo izpadi električne energije. Da bi se jim izognili, upravitelji hidroelektrarn pozivajo k odprtju jezov v Alpah. Možnost za izpade je še povečala povečana poraba elektrike zaradi klimatskih naprav in ventilatorjev, s katerimi se Italijani borijo proti vročini.

Hude posledice bo suša imela tudi za italijansko gospodarstvo. Ogroženi sta predvsem letina pšenice in koruze, kmetijska združenja pa pričakujejo, da bo škoda znašala več milijonov evrov.


Visoke temperature tudi v Nemčiji

O visokih temperaturah, ki so se danes povzpele do 35 stopinj Celzija, poročajo tudi iz Nemčije, kjer pa za zdaj zaradi vročine nimajo večjih težav. Vročina se bo po napovedih vremenoslovcev v prihodnjih dneh še stopnjevala. (STA/Foto Reuters)

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1811