Ognjeni zublji nad Kalifornijo

Datum 15.7.2006 14:10:21 | Kategorija: Svet

Vzhodno od Los Angelesa vladajo izredne razmere zaradi požara, ki se nevarno približuje nacionalnemu parku
Pozar unicuje gozd
Sušni Zahod ZDA se sicer vsako poletje spopada s številnimi požari (Foto: Reuters)
Izredne razmere zaradi požara, ki je zajel območje vzhodno od Los Angelesa v ameriški zvezni državi Kalifornija, se nadaljujejo. 
Sušni Zahod ZDA se sicer vsako poletje spopada s številnimi požari. Samo leta 2003 so požari v Kaliforniji uničili 3000 domov in požgali 3000 kvadratnih kilometrov površin. Pri tem je življenje izgubilo 22 ljudi. Potem ko je ogenj uničil več kot 27.000 hektarjev zemlje in več sto poslopij, se je požar približal tudi gozdnatemu gorskemu območju v bližini nacionalnega parka Joshua Tree National Park, kjer se z ognjenimi zublji bori več tisoč gasilcev. Pred ognjenimi zublji so morali doslej evakuirati skoraj tisoč ljudi.Vzhodno od Los Angelesa sta se v nacionalnem parku San Bernardino združila dva ločena požara. Na tem območju se nahajajo velike količine suhega lesa zaradi več let suše, požar, ki se je razplamtel v nedeljo zaradi udarcev strele, pa se širi tudi zaradi močnega vetra.  Gasenje z letalom
Na delu je več tisoč gasilcev in več letal, ki poskušajo zajeziti območje požara (Foto: Reuters)
Z ognjem se sicer bori 1340 gasilcev, vodo za gašenje pa na območje prinaša devet letal, 12 helikopterjev in sto gasilnih avtomobilov. Pri tem so gasilci le delno uspešni, saj jim dostop do nekaterih predelov otežuje strmo in skalnato pobočje, težave pa povzroča tudi suho in vroče vreme. Temperature so namreč presegle 40 stopinj Celzija.
24.ur
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1809