Nova generacija poklicnih gasilcev

Datum 23.6.2006 8:52:58 | Kategorija: Slovenija

Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu pri Ljubljani je danes, v četrtek, 22. junija, končala šolanje 13. generacija kandidatov za poklicne gasilce.

Letošnja generacija je bila nekoliko manjša kot generaciji v minulih dveh letih, saj je bilo v njej 30 kandidatov, med katerimi so bili tudi štirje pripadniki Slovenske vojske. Zaključno vajo so si poleg številnih sorodnikov, prijateljev in znancev ogledati tudi predstavniki poklicnih gasilkih enot, v katerih bodo zaposleni novi gasilci in poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Miran Bogataj ter predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eory.
Šolanje novih poklicnih gasilcev je bilo razdeljeno na dva dela in sicer teoretičnega in praktičnega. Kandidati so se med šolanjem usposobili za samostojno gašenje požarov, tehnično reševanje, organiziranje preventivnega dela, varovanje ljudi, živali in premoženje ter okolja pred požarom in opravljanje drugih del na področju gasilstva.
Nova generacija slovenskih poklicnih gasilcev je šolanje končala s strokovnimi ter zaključnimi izpiti in zaključno vajo. Ta je bila drugačna kot prejšnja leta, saj slušatelji do začetka niso vedeli, kaj bo kdo delal. Svoje praktično znanje so morali prikazati na treh delovnih točkah in sicer so na prvi reševali ponesrečenca iz goreče hiše, na drugi so reševali ponesrečenca v avtomobilski nesreči, v tretji pa so se spoprijeli z razlito nevarno snovjo.
Kot je povedal predsednik izpitne komisije Bojan Žmavc so slušatelji na izpitih pokazali veliko znanja, kar je znak, da so med šolanjem trdo delali. Delček k dobremu znanju pa je prispevalo dejstvo, da v šolo prihajajo kandidati z vedno višjo izobrazbo. Eden od pogojev za vpis je namreč vsaj peta stopnjo izobrazbe. Kljub temu pa vsem kandidatom ni uspelo uspešno opraviti izpitov in 4 bodo morali v jesen priti na popravne izpite.

Fantje veliko sreče pri delu !!

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1762