Na Trebčah so ognjeni zublji uničili turistično kmetijo

Datum 15.6.2006 9:07:40 | Kategorija: Svet


Klet bodo morali v celoti obnoviti
Pri gašenju požara in odstranjevanju posledic je pomagalo okoli sto ljudi - Požar posledica kratkega stika na električni napeljaviFoto: Jože Pregrad
Ognjeni zublji so popolnoma uničili ves stanovanjski del in urejene apartmaje za goste. Poškodovana sta tudi gospodarsko poslopje in gostinski del.
Med novicami za črno kroniko, ki so nam jih konec tedna posredovali s celjske policijske uprave, je bila tudi ta, da je v soboto okoli sedme ure zagorelo v poslovno-stanovanjskem objektu v kraju Trebče. Kriminalisti so na kraju požara ugotovili, da je zagorelo v garaži, ki je na sredini objekta, vzrok požara pa je bil kratki stik na električni napeljavi. Ognjeni zublji, ki jih je krotilo večje število okoliških gasilcev, so Šmalčičevim uničili ves stanovanjski del, kjer so živeli, urejen apartma za goste in gospodarski del z vso opremo, stroji in priključki za tekoče obratovanje kmetije. Ob tem sta poškodovana tudi vinska klet in gostinski del. Gmotna škoda znaša več milijonov tolarjev.

Sobotno jutro se je pri Šmalčičevih na Trebčah, kjer imata Marija in Sandi Šmalčič urejeno turistično kmetijo, začelo kot običajno. Pripravljeni so bili, da na praznovanje sprejmejo večje število gostov, kajti ta dan je bila v teh krajih birma. A le nekaj minut po sedmi uri se je njihovo življenje postavilo na glavo. Ognjeni zublji, ki so izbruhnili v prostoru v sredini objekta, so jim uničili vse njihovo premoženje. Šmalčičevi so ostali brez strehe nad glavo. Oče Sandi, mama Marija ter otroka Rok in Anita so skušali rešiti, kar se je še dalo rešiti.

Marija in Sandi Šmalčič sta se pred dobrim desetletjem odločila, da vrata svoje vinske kleti odpreta za obiskovalce. Odprla sta prvo turistično kmetijo v občini Bistrica ob Sotli, poimenovala sta jo Klet Trebče. Kmalu so postali zelo priljubljeni, ne samo pri slovenskih turistih, ampak tudi pri tujih. "Pred leti sva se z ženo, ki vodi našo družinsko dejavnost, zaradi velikega števila obiskovalcev odločila, da urediva še apartmaje. Do požara smo imeli na razpolago šest postelj. Apartmaje sva uredila v nadstropju nad osrednjim objektom, kjer smo imeli še urejeno vinsko klet in gostinski del. Obenem je bil v istem delu še gospodarski del poslopja in stanovanje. Na dan požara sta pri nas prespala le dva gosta, in sicer starejši zakonski par iz Velike Britanije, ki pa jo je razen šoka odnesel brez posledic. Ob tej priložnosti bi se rad še enkrat javno zahvalil vsem, ki so nam pomagali gasiti požar. Predvsem gasilcem iz Bistrice ob Sotli, Kozjega, Podsrede in Sedlarjevega. V veliko pomoč pa so nam bili tudi sosedje in prijatelji, ki so na nam stali ob strani. Tako smo že prvi dan požara s pogorišča odstranili vse, kar se je dalo odstraniti," je pojasnil Sandi Šmalčič, ki se sicer vsak dan vozi na delo v Bistrico ob Sotli.

Kljub izgubi, ki jih je doletela, pa Šmalčičevi ne obupujejo. "Življenje mora teči naprej in tega se zavedamo tudi mi. Tolaži nas dejstvo, da požar ni terjal žrtev oziroma poškodovanih. Že do jeseni bomo skušali hišo znova spraviti pod streho, spomladi prihodnje leto pa načrtujemo tudi ponovno odprtje naše turistične kmetije," je še dodal Sandi Šmalčič.

Gordana Possnig
vir:večer
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1740