Vlak je v torek ponovno zanetil požar ob progi

Datum 10.9.2004 14:07:29 | Kategorija: Slovenija

Vlak je v torek ponovno zanetil požar ob progi

BEZOVICA - Natanko teden dni po velikem požaru je med Hrastovljami in Žgani vlak spet zanetil požar ob železniški progi. Zaradi vetra se je ogenj hitro širil, dopoldne pa so se tudi težko zbrali prostovoljni gasilci. Okrepljeni ekipi gasilske brigade so zato priskočili prostovoljci iz piranske občine.

Domačini so o požaru obvestili gasilce Gasilske brigade Koper približno ob 10. uri dopoldne, ti pa so na kraju požara podobno kot pred tednom dni našteli šest žarišč. Očitno je bil spet na delu vagon, s katerega so odletavale žareče zavorne obloge. Kot nam je povedal poveljnik koprske gasilske brigade Vilij Bržan, so zaradi dopoldanskih ur težko zbrali dovolj prostovoljnih gasilcev iz koprske občine, zato so poklicali na pomoč še njihove kolege iz piranske. Obenem so okrepili ekipo poklicnih gasilcev, tako da je požar gasilo 15 gasilcev koprske brigade in 31 prostovoljnih gasilcev.

Zaradi vetra se je ogenj hitro širil in bi spet ogrozil vas Žgani, če ne bi že pred tednom dni pogorela trava in grmičevje do vasi, tako da zdaj ni imelo kaj goreti. Požar so v nekaj urah omejili, požarna straža pa je varovala pogorišče do enih ponoči. Kljub hitri intervenciji gasilcev je pogorelo približno šest hektarjev površine.

Medtem ko vlaki požigajo površine ob progi, pa prostovoljni in poklicni gasilci še vedno čakajo na plačilo stroškov, ki jih imajo z gašenjem številnih požarih ob progi. Kot nam je povedal Bržan, se bodo do konca meseca s predstavniki Slovenskih železnic še enkrat poskušali dogovoriti o plačilu stroškov, v nasprotnem primeru pa bo Gasilska brigada Koper proti Slovenski železnici vložila tožbo za povračilo približno dvanajstih milijonov tolarjev stroškov, ki so jih imeli z gašenjem požarov ob progi v letu 2002.
vir:primorske novice
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=174