Čiščenje po 61 letih

Datum 12.6.2006 9:58:33 | Kategorija: Slovenija

IZOLA Morsko dno je od minulega tedna varnejše - Dvignili skoraj tono granat

Dobrih 61 let potem, ko je iz še ne povsem pojasnjenega vzroka na dno slovenskega morja potonil nemški desantni čoln, so potapljači pirotehniki minuli teden z njega dvignili na površje 800 kilogramov neeksplodiranih granat, min, raket in nabojev. Vodja koprske izpostave Uprave za zaščito in reševanje Zvezdan Božič je z akcijo zadovoljen, vendar ocenjuje, da je na čolnu ostalo še najmanj toliko neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS).

Potapljači pirotehniki severnoprimorske, vzhodnoštajerske, gorenjske, notranjske in ljubljanske regije so se do potopljenega nemškega desantnega čolna MFP (Marine Fahr Prahm, kar bi prevedeno pomenilo morski prevozni splav) v tokratni akciji prvič potopili v ponedeljek, dva dni iskali in zbirali neeksplodirane mine, granate, rakete in naboje, nato pa v sredo, četrtek in petek zbrane ostanke dvigovali na površje.

V notranjosti čolna so našli največ 73-milimetrskih nevodljivih raket, ki so bile pakirane v zabojih po dvanajst kosov, ki med najdenimi nevarnimi predmeti predstavljajo še največjo nevarnost. Rakete namreč niso bile oborožitev čolna, ampak so jih s čolnom le prevažali, dejansko pa so jih za bombardiranje ladij uporabljala nemška letala.

Rakete med drugim vsebujejo tudi beli fosfor, ki je že sam po sebi izredno vnetljiv, zato bi se lahko zgodilo, da bi taka raketa na suhem tudi zagorela. Iz notranjosti in okolice čolna so pobrali še nekaj 88-milimetrskih topovskih granat, nabojnikov z 20-milimetrskimi naboji, 7,9-milimetrskih nabojev in celo odskočno razpršilno protipehotno mino.

Več v tiskani izdaji PN

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1730