Eksplozija v tovarni eksploziva

Datum 29.5.2006 20:21:40 | Kategorija: Slovenija

Beograd | 29.5.2006 | K.L. V srbski tovarni eksploziva Prva iskra je prišlo do eksplozije. Po prvih podatkih so umrli štirje ljudje, trije so ranjeni.

Tovarna Prva iskra, Beograd
Tovarna Prva iskra v Bariču (Foto: fonet B92)

Kot je povedal direktor podjetja Stanoje Biočanin, je do eksplozije prišlo v oddelku za proizvodnjo eksploziva, ne pa tudi v kemijskem oddelku, tako da ni nevarnosti za izlitje nevarnih snovi, poroča spletna stran b92.net. Na prizorišče je prišel tudi srbski minister za policijo Dragan Jočić, ki je sporočil podatke o žrtvah. Po prvih informacijah so umrli štirje ljudje, trije pa so ranjeni. V bližino tovarne so kmalu po eksploziji prišli tudi reševalci, vendar pa zaradi nevarnosti novih eksplozij niso mogli do tovarne same. Dve uri po eksploziji pa so stanje že obvladali.
Na prizorišče so poslali tudi veliko dvigalo, s katerim bodo poskusili dvigniti ostrešje zgradbe, ki se je zrušilo in pod seboj pokopalo zaposlene. Šele takrat bodo lahko ugotovili natančno število žrtev.Zaradi eksplozije so v mestu Barič pri Beogradu, kjer stoji tovarna, zaprte trgovine in šola, zaprli pa so tudi eno izmed cest, ki vodi v naselje. Po pripovedovanju prebivalcev se je od eksplozije vse treslo, na urgenco pa so prepeljali tudi dve osebi, ki sta bili v trenutku eksplozije od nje oddaljeni več kot dva kilometra, poškodovani pa sta bili zaradi okenskega stekla, saj so zaradi eksplozije popokale številne šipe na stanovanjskih objetih v širši okolici tovarne, kar samo priča o njeni jakosti.Podjetje Prva iskra – Namenska d.d. sicer proizvaja visoko brizantne eksplozive (TNT, DNT, heksogen, oktogen, PETN in njihove kompozicije).
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1705