Nizka kultura voznikov - velika ovira za gasilce

Datum 4.5.2006 20:52:08 | Kategorija: Slovenija

135 let Prostovoljnega gasilskega društva Maribor in pol stoletja njegove gasilske godbe.PGD Maribor je imelo ob ustanovitvi 82 članov, danes pa ima 98 prostovoljcev - Že več let uspešno sodelujejo s stolno župnijo in z drugimi gasilskimi društvi

Foto: Janko Rath
Milan Eržen
Pošten, entuziastičen in vedno pripravljen pomagati - to so lastnosti, ki naj bi jih imel vsak gasilec, je ob 135-letnici organiziranega gasilstva v Mariboru in prav tako 135-letnici Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Maribor poudaril predsednik tega društva Milan Eržen.

Kljub temu da je danes vse manj ljudi pripravljenih delati prostovoljno, se pri PGD, katerega načelnik je Ljubo Divjak, s tem problemom še ne srečujejo. "Resda je v mestu pridobivati nove člane težje kot na vasi, vendar pa je v Mariboru še vedno dovolj idealistov, ki so pripravljeni žrtvovati del sebe za skupno dobro, za pomoč drugim," pravi Eržen.

Društvo trenutno šteje 98 članov (od tega je desetina žensk, med njegovimi dolgoletnimi člani pa je Peter Kniplič, ki opravlja blagajniška dela več kot 40 let), kar je nekaj več kot ob ustanovitvi. Leta 1871, ko je bilo društvo ustanovljeno, je imelo 82 članov, od tega jih je bilo le 16 slovenskega rodu. "Se pa je duh protipožarnega varstva v Mariboru pojavil že prej, že leta 1852, vendar takrat gasilstvo še ni bilo organizirano," razlaga predsednik PGD.

PGD, ki ima prostore na Koroški cesti 12 v Mariboru, pokriva območje od Meljskega hriba do Fontane, kjer živi okrog 35 tisoč ljudi; nekoč, ko še ni bilo toliko gasilskih služb, pa so delovali na širšem območju: njihove intervencije so segale do Ptuja, Ormoža, Dravograda in celo na območje današnje Avstrije, še dodaja naš sogovornik.

Da so, kljub temu da svoje delo prostovoljno opravljajo, vedno v pripravljenosti, zagotavlja šest stanovanj na Koroški 12, kjer biva nekaj gasilcev. Sicer pa pri PGD deluje tudi nekaj profesionalnih gasilcev, ki so zaposleni pri Javnem zavodu za zaščitno in požarno reševanje. Gasilci PGD Maribor so tako lani sodelovali pri 25 požarnih intervencijah, skupno so opravili 18.400 ur prostovoljnega dela, pravi Eržen.

Iz službe na intervencijo

"Živimo v času, ko je težko usklajevati službene obveznosti in prostovoljno delo, sploh kadar je treba intervenirati. Vendar pa imamo to srečo, da nam delodajalci še vedno gredo toliko na roko, da lahko naši gasilci tudi kdaj "skočijo" iz službe, če je treba nujno na intervencijo," pojasnjuje predsednik gasilskega društva. Večjo težavo pri intervencijah večkrat pomenita promet na Koroški cesti in nizka kultura voznikov, ki včasih skorajda onemogočijo, da bi gasilci odpeljali s svojega dvorišča, še opozarja naš sogovornik.

Člani PGD Maribor, tako Eržen, že več let uspešno sodelujejo s stolno župnijo in z drugimi gasilskimi društvi tako v Sloveniji kot v Nemčiji, na Madžarskem, Hrvaškem, v Avstriji in celo v Venezueli. Tam sicer še niso bili, so pa jih venezuelski gasilci lani obiskali, pravi Eržen. Ena izmed pomembnejših lastnosti društva pa je po besedah našega sogovornika neobremenjenost s politiko. "Ta se ne vtikuje v nas in tudi mi se ne v njo," še poudarja Eržen.

vir: Večer
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1654