11. september ubija še naprej

Datum 12.4.2006 21:17:23 | Kategorija: Svet

New York | 12.4.2006 | STA/T.S.
Obdukcija newyorškega detektiva je pokazala, de je vzrok za smrt strupeni prah ob zrušitvi WTC-ja, 11. septembra 2001.

WTC - resevalci
Obdukcija umrlega detektiva je prvi znanstveni dokaz, da so bili reševalci izpostavljeni strupenemu prahu (Foto: Reuters)
Družinski člani in kolegi 34-letnega policijskega detektiva iz New Jerseyja so v torek v New Yorku objavili rezultate obdukcije pokojnega Jamesa Zadroge, ki dokazujejo, da je umrl zaradi izpostavljenosti strupenemu prahu po zrušitvi stolpnic Svetovnega trgovinskega centra (WTC) 11. septembra 2001.
Gre za prvo znanstveno potrditev ugibanj, da so reševalci in odstranjevalci ruševin v dnevih po terorističnih napadih žrtvovali svoje zdravje, kljub trditvam zveznih oblasti, da ni nevarnosti. WTC ogenj in dim
(Foto: Reuters)
Patolog iz New Jerseyja je 28. februarja ugotovil, da je vzrok smrti Zadroge neposredno povezan z 11. septembrom 2001. Detektivu, ki je po napadih 470 ur delal na ruševinah, zaščiten le s papirnato masko za obraz, so odpovedala pljuča. Patolog je ugotovil, da je imel vnetje pljučnih tkiv zaradi izpostavljenosti strupenemu prahu. Zadroga se je invalidsko upokojil leta 2004, saj je imel od leta 2001 naprej nenehno težave z dihanjem. Patolog je odkril tudi obolenja na srcu in vranici.
Nekaj dni pred to novico je Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi objavil rezultate preliminarne preiskave okoli 8000 ljudi, ki so 11. septembra 2001 pobegnili iz uničenih zgradb na jugu Manhattna in jih je zajel strupen oblak porušenih stolpnic. Preiskava, ki je bila narejena brez zdravniških pregledov, je ugotovila, da imajo ti ljudje trikrat pogosteje težave z dihanjem in za 40 odstotkov več psiholoških težav kot povprečna ameriška populacija. Mesto New York je ustanovilo poseben register, ki spremlja zdravje 71.000 ljudi, povezanih z napadom na WTC. Dolgoročni vplivi na zdravje naj bi bili zanesljiveje znani šele "dolgoročno".

vir.24ur.comNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1596