Moderno gašenje gozdnih požarov v Furlaniji Julijski Krajini

Datum 31.3.2006 11:26:49 | Kategorija: Evropa

Italijanom bo pri gašenjih gozdnih požarov v Furlaniji Julijski Krajini pomagalo slovensko podjetje Flycom. Na pomoč jim bo priskočilo s sodobno opremljenim helikopterjem, ki mu med Benetkami in Dunajem ni para.
Del reportaže s 24ur.com:

helikopter
Iz kabine bo operater v živo prenašal video in zapise termovizijske kamere odgovornim za gašenja gozdnih požarov (Foto: Flaycom)

»Dobro poslovno sodelovanje se je letos nadgradilo s podpisom triletne pogodbe s Civilno zaščito Furlanije Julijske Krajine. Smo edino slovensko podjetje v skupnem projektu za primer gozdnih požarov. Mi z našim plovilom in opremo jamčimo nadzorovanje in digitalizirane
zapise dogajanj na območjih, kjer bi zagorelo. Imamo že izkušnje iz Dalmacije. Tja so nas predlani povabili zastopniki NATO zveze, ki so sodelovali pri vaji gašenja gozdnih požarov. Iz helikopterja smo jim pošiljali video zapise in posnetke termovizijske kamere, kje vse so žarišča požara. In s temi podatki so lahko odgovorni v štabu takoj ukrepali. Enako bomo delali v Furlaniji Julijski Krajini. Iz plovila lahko prenašamo sliko do 35 km daleč,«
nam pove Roman Bernard.

Te dni je bil s pilotom Lajovicem in operaterjem obeh kamer in prenosov podatkov, s helikopterjem na predstavitvi v Vidmu. Flaycom je požel veliko zanimanje strokovne javnosti, saj je ta, tako opremljen helikopter, edini med Benetkami in Dunajem. Nekaj težav se posadki obeta z mejnimi formalnostmi, saj schengen še ni pomaknjen na južno mejo. To praktično pomeni, da mora ekipa iz Lesc, čeprav je do Vidma le 25 minut leta, najprej poleteti na letališče Ljubljana, kjer carinsko preči mejo in nato leti v smeri Ronk in šele nato nazaj proti Vidmu. Ali kot bi rekli po domače, okrog r… v žep… Namesto pol ure, kar trikrat dlje.

Flaycom
V FJK imajo helikopter, ki naenkrat za gašenje požarov zajame 10 tisoč litrov vode (10 ton) (Foto: Flaycom)

Letos januarja je bil v Trstu, na sedežu deželne vlade FJK podpisan protokol o čezmejnem sodelovanju pri napovedovanju, preprečevanju in vzajemni pomoči ob naravnih in drugih nesrečah med FJK in Slovenijo. Podpisnika, podpredsednik deželne vlade FJK in odbornik za civilno zaščito Gianfranco Moretton in generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Bojan Žmavc, sta poroka, da bo zapisano in podpisano tudi držalo.

Celotno reportažo si lahko ogledate tukaj

vir: www.24ur.com
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1568