Spet onesnaženje na Kitajskem

Datum 27.3.2006 11:22:34 | Kategorija: Svet

Hudo onesnaženje reke na Kitajskem
Peking - Na jugozahodu Kitajske je v soboto zaradi uhajanja plina na naftovodu odjeknila silovita eksplozija, zaradi česar je prišlo do onesnaženja reke Gaoqiao, evakuirati pa so morali 11.500 prebivalcev. Nesreča se je zgodila v vasi Xiaoyang na območju mesta Chonqing.
Nesrečo je povzročilo uhajanje plina na naftovodu podjetja Chuandong Drilling Company, ki je v lasti največjega kitajskega naftnega podjetja China National Petroleum Corporation (CNPC). Iz jaška je bilo videti desetmetrske plamene, žrtev pa naj ne bi bilo.

300 ton cementa za omejitev uhajanja plina

CNPC se skupaj z lokalnimi oblastmi trudi omejiti uhajanje plina, sprejeli pa so tudi izredne ukrepe za zaprtje vrtine. V ta namen so na kraj nesreče pripeljali 500 kubičnih metrov gostega blata in 300 ton cementa.

Testi pokazali, da je reka onesnažena z metanom

Lokalne oblasti so posvarile okoliško prebivalstvo, naj ne pijejo vode iz reke, saj so testi vode pokazali, da je reka onesnažena z metanom, je poročal kitajski dnevni časnik, tiskovni predstavnik lokalnih oblasti pa je dejal, da niti reka niti zrak nista hudo onesnažena.

V istem kraju je decembra 2003 v podobni nesreči pri istem podjetju izgubilo življenje 243 oseb, aprila 2004 pa so zaradi uhajanja strupenega plina iz kemične tovarne Tianyuan morali evakuirati 150.000 ljudi. (STA/Foto Reuters)

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1559