Telefon za žrtve nesreč po Evropi

Datum 6.9.2004 9:27:59 | Kategorija: Evropa

Telefon za žrtve nesreč po Evropi
Bruselj | 5.9.2004 | STA

Novi evropski avtomobili naj bi imeli vgrajen avtomatski sistem, ki bo v primeru nesreče s pritiskom na gumb o tem obvestil centralo za prvo pomoč.V primeru nesreče vam nov sistem omogoča avtomatsko obveščanje centra za prvo pomoč

Evropska komisija razvija avtomatski sistem, ki bo v prihodnosti vgrajen v vse nove avtomobile in bo omogočal, da bo v primeru prometne nesreče centrala za prvo pomoč o dogodku obveščena samo s pritiskom na gumb v avtomobilu ali pa kar avtomatsko.

Sistem, ki se bo imenoval "eCall" (In-vehicle emergency Call), bo centrali posredoval najpomembnejše podatke o nesreči, vključno z natančnim krajem dogodka, so ta teden sporočili v Bruslju.

Komisija upa, da se bodo omenjenemu sporazumu kmalu pridružile še druge organizacije, saj je dolgoročen cilj vgraditev sistema "eCall" v vse nove avtomobile, ki se prodajajo v Evropi.
Zasebni in javni sektor na pobudo komisije že od septembra 2003 sodelujeta pri pripravi omenjene novosti, ki naj bi po pričakovanjih zaradi hitrega posredovanja pripomogla k občutnemu zmanjšanju števila smrtnih primerov in težkih poškodb v prometnih nesrečah.

Delovna skupina pod vodstvom predstavnikov industrije je pripravila temeljno arhitekturno ogrodje in poslovni načrt za izvedbo tega pomembnega projekta, konec avgusta pa so komisija in predstavniki Zveze avtomobilskih proizvajalcev ACEA in ERTICO - organizacije, ki si prizadeva za vzpostavitev "inteligentnega" transportnega sistema - podpisali izjavo o sodelovanju.

vir:24ur.com
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=154