Železnica kot iz kamene dobe

Datum 3.9.2004 10:07:42 | Kategorija: Slovenija


Zaradi blokirane zavore vagona je v torek ob železniški progi pogorelo 12 hektarjev - Bodo morali gasilci 1,8 milijona stroškov izterjati na sodišču?

KOPER - "Da vlaki deset let nepretrgoma ob progi netijo požare, ni opravičila. Požari so postali že pravilo," je ogorčen nad odnosom Slovenskih železnic direktor Gasilske brigade Koper Vilij Bržan. Razlog za skupno tiskovno konferenco gasilske brigade in koprske občinske uprave je bil torkov požar, ki ga je moralo gasiti kar 51 prostovoljnih in poklicnih gasilcev. Po mnenju koprskega župana Borisa Popoviča je naša železnica kot tista pri Kremenčkovih.

Vlakovna kompozicija je v torek opoldne znova zanetila požar v gozdu in na gmajni ob železniški progi pod Kraškim robom. Nekaj po 12.30 so domačini klicali gasilce, ti pa so ob prihodu na požar našteli kar 17 žarišč. Požar so najprej omejili na dve žarišči, zavarovati so morali vas Žgani, ki jo je požar neposredno ogrožal, nevarno pa je bilo tudi ob cesti med Brezovico in Podpečjo, kjer je grozilo, da bo požar preskočil cesto in se razširil po Kraškem robu. Po devetih urah boja s požarom in vetrom so požar uspešno pogasili, enajst gasilcev pa je na požarišču ostalo še dve uri. V gašenju je sodelovalo skupno 51 gasilcev (osem poklicnih in 43 prostovoljnih) z 20 vozili, zgorelo pa je približno 12 hektarjev borovega gozda, podrasti, grmičevja in gmajne. Poklici gasilci so imeli z gašenjem 854.000 tolarjev, prostovoljni pa 950.000 tolarjev stroškov.

Po neuradnih podatkih naj bi torkov letošnji največji požar ob železnici povzročila blokirana zavora na slovenskem vagonu, s katere so leteli goreči delci in zanetili 17 požarov. Ko je kompozicija prispela v koprsko pristanišče, naj bi podvozje vagona gorelo. Gasilci so nad tovrstnim odnosom železnice ogorčeni. Kot je povedal direktor Gasilske brigade Koper Vilij Bržan, so vlaki v zadnjih desetih letih na tem območju zanetili že 236 požarov, v katerih je zgorelo skupno 747 hektarjev površine. Samo gasilski brigadi so požari povzročili za približno 25 milijonov stroškov, še najmanj toliko pa tudi prostovoljnim gasilskim društvom.

Več v tiskani izdaji PN


vir:Primorske Novice

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=152