V Neretvo iztekla večja količina hladilnega olja

Datum 27.2.2006 18:50:18 | Kategorija: Evropa

MOSTAR-V reko Neretvo na jugu BiH je v nedeljo v še nepojasnjenih okoliščinah iz enega od rezervoarjev hidroelektrarne Jablanica iztekla večja količin hladilnega olja. Natančna količina olja, ki je iztekla, ni znana, znano pa je, da je bilo v rezervoarju 18 ton hladilnega olja. Zaradi izlitja so zaskrbljeni na širšem območju Mostarja, saj je reka vir pitne vode za več mest v BiH.

Hladilno olje iz rezervoarja enega od transformatorjev hidroelektrarne je v nedeljo popoldne izteklo v pritok Neretve, reko Dobrnjo, z njo pa nato v Neretvo. Policija je še sporočila, da vzrok izpusta ni znan, sumijo pa na možnost kraje ali sabotažo, saj je bil glavni izpustni ventil na rezervoarju odprt.

Po podatkih centra za civilno zaščito se je olje ustavilo na jezu hidroelektrarne Grabovica, ki leži 15 kilometrov južno od HE Jablanica, danes dopoldne pa tudi ni bilo poročil o morebitnem pomoru rib, poroča Fena. HE Grabovica leži kakih 20 kilometrov severozahodno od Mostarja.

V sosednji Hrvaški, kjer se Neretva izliva v Jadransko morje, so že uvedli dodatni nadzor in doslej niso zabeležili onesnaženja reke. Razmere pa nadzirajo še naprej.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1488