V novem plazu na Filipinih deset pogrešanih

Datum 19.2.2006 14:00:58 | Kategorija: Svet

Filipine je okoli 100 kilometrov južneje od kraja, kjer je petkov plaz domnevno terjal do 1800 življenj, pozno v soboto prizadel še en plaz. Sobotni plaz v kraju Zamboanga na otoku Leyte je pod seboj pokopal dve hiši, pogrešajo pa okoli 10 ljudi. Medtem so dva dni po petkovem plazu filipinske oblasti sporočile, da je število pogrešanih naraslo na 1370, med njimi je tudi okoli 250 osnovnošolcev in njihovih učiteljev.

Po besedah predstavnika filipinske vojske Gamala Hajudinija še ni znano, kaj je sprožilo drugi plaz v nekaj dneh na filipinskem otočju. Na kraj nesreče so nemudoma odšli reševalci, vendar še ni znano, ali so koga rešili iz hiš, ki jih je zasulo blato in pesek, poroča ameriška tiskovna agencija AP.Po petkovem plazu v vasi Guinsaugon so reševalci doslej odkrili 65 trupel, po ocenah Rdečega križa pa je 24 ur po plazu možnost, da bi našli preživele, le še 10-odstotna, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po sobotnih podatkih je sicer nesreči ušlo 635 od okoli 3000 prebivalcev Guinsaugona.

Major Bonifacio Ramos, ki vodi reševalno operacijo v Guisaugonu, je dejal, da še niso obupali, vendar upanja ni veliko. Od petka namreč niso rešili nobenega preživelega. SMS sporočila so iz šole, v kateri je ujetih 200 učencev in 40 učiteljev, prenehala prihajati v petek zvečer, je še povedal Ramos.Po podatkih Nacionalnega koordinacijskega sveta za katastrofe so doslej odkrili 65 trupel, rešili so 20 ranjenih, nesrečo pa je preživelo tudi 410 ljudi, ki jih v času nesreče ni bilo v vasi. Trupla 29 neidentificiranih žrtev bodo iz zdravstvenih razlogov še danes pokopali.

Medtem je na kraj dogodka prispela mednarodna pomoč. ZDA so poslale skupino vojakov, dve vojaški ladji in 17 helikopterjev, ki naj bi sodelovali pri reševanju. Pomoč so med drugimi obljubili tudi ZN, Kitajska in Avstralija.Na filipinskem otoku Leyte se je v petek utrgal ogromen zemeljski plaz, ki je pod seboj pokopal celotno vas. Plaz se je po podatkih lokalnih oblasti utrgal okoli 11. ure po lokalnem času nad vasjo Guisaugon v bližini kraja St. Bernard, po vsej verjetnosti pa ga je sprožilo obilno deževje, ki je prizadelo to območje v zadnjih desetih dneh.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1466