Reševanje iz zaledenelega jezera

Datum 4.2.2006 14:34:00 | Kategorija: Slovenija

V Bohinju bodo izvedli reševalno vajo, s katero bodo prikazali reševanje ponesrečenca iz zaledenelega jezera.
 
Opozorilo drsalcem
(Foto: POPTV)
S tem bodo reševalci in gasilci iz območja Bleda ter Bohinja na popoldanski reševalni vaji pokazali, kako lahko naključni obiskovalci Bohinjskega jezera, ki so v bližini nesreče, z enostavnimi pripomočki pomagajo ponesrečencu, ki se mu je vdrl led, je sporočil vodja Podvodne reševalne službe Bled Jože Konc.
Hitra pomoč je namreč pri tovrstnih nesrečah odločilnega pomena. Zato je toliko bolj pomembno, da prisotni oziroma očividci takoj priskočijo na pomoč ponesrečencu. Pri tem mora tisti, ki rešuje, paziti, da pri reševanju tudi sam ne pade v vodo. Hkrati pa je nujno kljub takojšnji pomoči obvestiti Center za obveščanje na telefonsko številko 112, ki bo takoj aktiviral za taka reševanja usposobljene potapljače in gasilce. V ta namen izredno prav pridejo predvsem mobilni telefoni. Zaledenelo jezero na Bledu
Pri reševalni vaji se bodo Bohinjcem pridružili tudi reševalci z Bleda (Foto: POPTV)

Za uspešno reševanje lahko očividci uporabijo improvizirane pripomočke, ki se praviloma nahajajo v bližini nesreče. Tako si lahko pomagajo z zvezanimi bundami ali suknjiči, palico, lestvijo, desko, vrvjo, rezervnim kolesom z vlečno vrvjo ali rešilnimi pasovi z vrvjo, ki so razporejeni ob obali jezera.
"V primeru, da do ponesrečenca ne moremo priti z nobenim od priložnostnih pripomočkov, se v ta namen uporabi čoln ali reševalna deska," je pojasnil Konc. Ob tem je dodal, da je reševanje možno izvesti tudi s helikopterjem in spomnil na takšno reševanje na Blejskem jezeru leta 1996.
Povezava na video : http://24ur.com/naslovnica/novice/slovenija/20060204_3068898_16093514.phpNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1442