Na današnji dan so v požaru na Apollu 1 umrli trije vesoljci

Datum 27.1.2006 5:06:04 | Kategorija: Mimogrede

Zgodilo se je 27. januarja leta ...
Na današnji dan so v požaru na Apollu 1 umrli trije vesoljci

Na današnji dan, 27. januar 2006 00:15
RTV SLO

Leta 1967 so v požaru na Apollu 1 umrli astronavti Virgil Ivan »Gus« Grissom, Edward Higgins White II. in Roger Bruce Chaffee.

Apollo 1 naj bi izstrelili 21. februarja 1967 iz Kennedyjevega vesoljskega centra, a se je predtem med vajo zgodila tragična nesreča, v kateri so umrli vsi trije astronavti, izbrani za misijo.

Apollo 1

Požar v Apollu 1 je povzročil kratek stik na napeljavi


Apollo 1 naj bi pristal v Atlantskem oceanu severno od Portorika 7. marca po 14 dnevih v vesolju, v katerih bi Zemljo obkrožil 200-krat. Za nadomestno ekipo je Nasa sprva izbrala poveljnika Jamesa McDivitta, višjega pilota Davida Scotta in pilota Rustyja Schweickarta. Ta ekipa je bila izbrana kot posadka Apolla 9. Kasneje je Nasa prvotno nadomestno posadko nadomestila s komandantom Walterjem Schirro, višjim pilotom Donnom Eiselom in pilotom Walterjem Cunninghamom. Posadka je odletela v vesolje na krovu Apolla 7.

Grissom in White sta bila izkušena pilota, ki sta pred tem že letela v vesolje. Prvi na Mercuryju 4 in Geminiju 3, drugi pa na Geminiju 4. Chaffee ni nikoli letel v vesolje. Požar v Apollu 1 naj bi povzročil kratek stik nekje na 50-kilometrski napeljavi in se je hitro razširil, saj je bil v kapsuli čisti kisik. Posadka je umrla zaradi
Posadka Apolla 7

Walter Schirra, Donn Eisel in Walter Cunningham so bili nadomestna posadka.

vdihovanja dima, ki je nastajal pri požaru, in ne zaradi opeklin. Zaradi vročine so se vesoljska oblačila stopila in se zlepila skupaj.

Grissom je utrpel opekline tretje stopnje na 36 odstotkih telesa (njegovo telo je bilo prekrito s 60 odstotki opeklin), njegova oblačila pa so bila uničena 70-odstotno. White je utrpel opekline tretje stopnje na 40 odstotkih telesa (njegovo telo je bilo prekrito z 48 odstotki opeklin), oblačila so bila uničena 25-odstotno, Chaffee pa opekline tretje stopnje na 23 odstotkih telesa (njegovo telo je bilo prekrito z 29 odstotki opeklin), oblačila pa so bila uničena 15-odstotno.


Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=1427